Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

ΕΟΚ: ΣΚΛΗΡΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ

 Αφ' ενός διαπραγματεύονται μεταξύ τους ερήμην των λαών και αφ΄ετέρου δεν έχουν ακόμη μάθει πως τα βασικά και εν ανεπαρκεία αγαθά (φυσικό αέριο --πετρέλαιο) επιβάλλουν την αξία τους γι αυτό και δεν είναι διαπραγματεύσιμα..



 Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν και χτες στις Βρυξέλλες τα παζάρια γύρω από το θέμα της επιβολής ανώτατης τιμής πώλησης (πλαφόν) στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς η όξυνση της αντιπαράθεσης και του «ενεργειακού πολέμου» με τη Ρωσία φέρνει ακόμα πιο έντονα στην επιφάνεια ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις εντός της ΕΕ αλλά και μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ.

Την ίδια ώρα, η Μόσχα προειδοποιεί ότι, ανεξάρτητα από το ύψος του πλαφόν που επεξεργάζονται G7 και ΕΕ, η ίδια δεν πρόκειται να πουλά πετρέλαιο σε χώρες και εταιρείες που το εφαρμόζουν, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αυξήσει παραπέρα ενεργειακές μπίζνες με Κίνα, Ινδία κ.ά.

Παζάρια στις Βρυξέλλες με άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ

Μετά την αρχική πρότασή της για μια ανώτατη τιμή στο ρωσικό πετρέλαιο μεταξύ 65 - 70 δολαρίων το βαρέλι, η Κομισιόν πρότεινε αυτήν τη βδομάδα ένα πλαφόν στα 62 ευρώ το βαρέλι. Χτες, το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg» μετέδωσε ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ συζητούν πλέον μια ανώτατη τιμή στο επίπεδο των 60 δολαρίων το βαρέλι, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία τόσο μεταξύ τους όσο και στο G7.

Σύμφωνα με το «Bloomberg», η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής ζητούν μία τιμή που θα ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα έσοδα της Μόσχας, με δεδομένο ότι ήδη το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται με σημαντικές εκπτώσεις, προσεγγίζοντας αυτήν την τιμή. Από την άλλη, χώρες με ισχυρό εφοπλιστικό κεφάλαιο, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, ζητούν υψηλότερη τιμή για το όριο που θα τεθεί, καθώς και μια σειρά «εγγυήσεις» έναντι ανταγωνιστικών εφοπλιστικών μονοπωλίων εκτός ΕΕ. Αναφέρεται επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητά να υπάρχει δίμηνη αναθεώρηση του πλαφόν, με βάση τις εξελίξεις στην αγορά, ενώ η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής ζητούν να επιταχυνθεί παράλληλα η επιβολή ενός νέου, ένατου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Politico» κάνει λόγο για άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στα παζάρια μέσα στην ΕΕ, μεταξύ άλλων με τηλεφωνικές επαφές της υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν. «Η Ουάσιγκτον προσέγγισε τις πρωτεύουσες, άκουσε τα επιχειρήματα και εξήγησε», ανέφερε μια διπλωματική πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο του πλαφόν θα απαγορεύει την παροχή ναυτιλιακών, ασφαλιστικών και άλλων υπηρεσιών (από εταιρείες της ΕΕ και του G7) που απαιτούνται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, εκτός εάν τα φορτία αγοράζονται κάτω από το εν λόγω όριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: