Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

ΛΑΓΟΥΣ ΜΕ ΠΕΤΡΑΧΕΙΛΙΑ

 Προεκλογικό δελτίο σισιτίου μοιράζει η κυβερνητική μαφία

 


«Μυρίζει εκλογές» και στη Βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπόσχεται από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούλιο (6 μήνες) «επιδότηση ύψος 10% των αγορών» στο σούπερ μάρκετ και σε επιχειρήσεις τροφίμων. 

Ωστόσο και αυτή η υπόσχεση δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα καθώς με το «πλαφόν» που μπαίνει στο «επίδομα τροφίμων» (food-pass) ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά δικαιούται μίνι επίδομα μόλις 16 ευρώ το μήνα έκαστος, ένα ποσό που δεν προσφέρει καμία ουσιαστική ανακούφιση από τις υπέρογκες αυξήσεις στα τρόφιμα, τη βενζίνη και τα ληστρικά επιτόκια των τραπεζών.

 Όπως ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης η διαδικασία θα είναι ανάλογη με αυτή του fuel pass. Δηλαδή θα γίνει με ψηφιακή κάρτα, ένα food pass. Ενώ όποιος επιλέξει να πάρει τα χρήματα μέσω τραπεζικού λογαριασμού θα λάβει μόλις το 80% της επιδότησης μετά από ένα τρίμηνο. 

 Οι δικαιούχοι του μέτρου θα είναι όσοι έχουν εισοδήματα μέχρι 24000 ευρώ για κάθε ζευγάρι (12.000 ευρώ το άτομο δηλαδή), με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Θα καλύπτει σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης το 85% των νοικοκυριών, δηλαδή 8,4 εκατομμύρια πολίτες, κάτι που μένει ωστόσο να φανεί στην πράξη. 

Όπως φάνηκε και σε άλλα επιδόματα οι τελικοί δικαιούχοι ήταν πολύ λιγότεροι από όσους υποσχόταν η κυβέρνηση. Οι προεκλογικές εξαγγελίες κινούνται καθαρά στη λογική και την πολιτική των επιδομάτων και της απευθείας επιδότησης των σούπερ μάρκετ και υπερκαταστημάτων τροφίμων με 650 εκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις αιτίες και τον μηχανισμό διαμόρφωσης των ληστρικών τιμών. 

Ουσιαστικά το μέτρο αποτελεί ενίσχυση των υπερεσόδων των σούπερ μάρκετ και διασφάλιση της κερδοφορίας τους απέναντι στην τάση συρρίκνωσης του όγκου πωλήσεων και μείωσης της κατανάλωσης, που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες. 

Η κυβέρνηση για να δώσει «κοινωνικό» χρώμα στο μέτρο ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων. Η ουσία παραμένει πως αντί για έλεγχο των τιμών και αυξήσεις στους μισθούς η κυβέρνηση δίνει στα νοικοκυριά κουπόνια περιορισμένης χρήσης, ψίχουλα των «μοντέρνων καιρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: