Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

ΤΟ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ

 Σύσκεψη με τις τράπεζες οργάνωσε το υπουργείο Οικονομικών, όπου - σύμφωνα με δημοσιεύματα - ζήτησε «περισσότερα και φτηνότερα δάνεια» προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να «τρέξουν» τα επενδυτικά προγράμματα που καλύπτει το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

 


 Οπως όμως ενημέρωσαν την κυβέρνηση οι τραπεζίτες, από τις αιτήσεις δανειοδότησης που κατατίθενται, ένα μεγάλο μέρος απορρίπτεται, επειδή αφορούν μικρότερες κυρίως επιχειρήσεις, που είτε δεν διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα λόγω του μεγέθους τους και των διαθέσιμων κεφαλαίων είτε καταγράφουν διαδοχικές ζημιογόνες χρήσεις είτε είναι υπερδανεισμένες από το παρελθόν! 

Με τον τρόπο αυτό, το Ταμείο Ανάκαμψης μετατρέπεται σε καταλύτη για το ξεκαθάρισμα της αγοράς, αφού η συμμετοχή στο «ζεστό» χρήμα που μοιράζει, προϋποθέτει και τραπεζικό δανεισμό, που δεν είναι βέβαια εφικτός για όλους και κυρίως για τους χιλιάδες βιοπαλαιστές ΕΒΕ, που είναι χρεωμένοι μέχρι το λαιμό.

 Οσο λοιπόν κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να καλλιεργήσει προσδοκίες στα λαϊκά αυτά στρώματα ότι η σωτηρία τους βρίσκεται στη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης με κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, η αμείλικτη πραγματικότητα τη διαψεύδει, αφού ένα μικρό μόνο μέρος τους και με ιδιαίτερα δυσβάσταχτους όρους θα καταφέρει τελικά να αποκτήσει πρόσβαση σε κρατική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, μέσω και του Ταμείου Ανάκαμψης.

 Ανησυχία υπάρχει πάντως και για το μειωμένο ενδιαφέρον από μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους να δανειστούν, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή τους στο Ταμείο Ανάκαμψης, παρά τα ιδιαίτερα χαμηλά έως και αρνητικά επιτόκια δανεισμού. 

Φαίνεται πως τα μονοπώλια περιμένουν να «ωριμάσουν» και οι άλλες αντεργατικές - αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που «τρέχει» η κυβέρνηση, πριν κάνουν κίνηση να μπουν στο πάρτι της εγγυημένης κερδοφορίας που οργανώνουν για λογαριασμό τους κυβέρνηση και ΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: