Στο στόχαστρο ανδρεικέλων και τοκογλύφων και ανεξαρτήτου πανδημίας είναι πλέον οι πλειστηριασμοί. Οι εικόνες με τις οικοσκευές στο δρόμο θα δικαιώσουν τον άγγλο ιστορικό Λόρδο Άκτον που έχει γράψει ότι: Θα έρθει η ώρα που οι λαοί θα εξεγερθούν κατά των τραπεζών!!
Το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αναμένεται να επαναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της 8ης Εκθεσης «Ενισχυμένης Εποπτείας» για την ελληνική οικονομία, που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, ταυτόχρονα με το πρώτο πακέτο συστάσεων για το 2021, που προβλέπεται από τις διαδικασίες του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.
Σε γενικές γραμμές, η Εκθεση «Ενισχυμένης Εποπτείας» διαπιστώνει την πρόοδο που συντελείται στην πορεία των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, ενώ σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, έμφαση μεταξύ άλλων δίνεται στη βελτίωση της λειτουργικότητας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς, με στόχο βέβαια την προσέλκυση των επενδυτών και την επιτυχή κατάληξη των πλειστηριασμών απέναντι στην πρώτη κατοικία.
Μεταξύ άλλων, στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται και η έκδοση σειράς Υπουργικών Αποφάσεων που σχετίζονται με τη «λειτουργικότητα» του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, με επίκεντρο το διαγωνισμό για την ανάδειξη του επενδυτή στον οποίο θα περιέρχονται οι πρώτες κατοικίες νοικοκυριών με «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, ο εν λόγω ιδιωτικός φορέας θα αναδειχθεί με την προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού, με κριτήρια μεταξύ άλλων τον τρόπο υπολογισμού του τιμήματος επαναγοράς της κύριας κατοικίας κατά τη λήξη της μίσθωσης και «την αξιοπιστία, την ειδική τεχνογνωσία και την εμπειρία του υποψήφιου παραχωρησιούχου».
Σε προηγούμενες εκθέσεις, η Κομισιόν εστιάζει στην «προώθηση της συνεχούς λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, παράλληλα με νέα δανειοδότηση και βιώσιμες μακροπρόθεσμες αναδιαρθρώσεις δανείων σύμφωνα με συνετά πιστοδοτικά κριτήρια». Οπως τονίζουν, η προοπτική αυτή «μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του διττού στόχου για μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού (στις τράπεζες), με παράλληλη αντιμετώπιση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Χαρακτηριστικές είναι οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος αναφερόμενος στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, τόνισε πως «έχει εκτοξευθεί στα ύψη, δεν μπορούμε να το κρύβουμε, ούτε να το μετακυλήσουμε για το μέλλον. Πρέπει με υπευθυνότητα να το αντιμετωπίσουμε».
Σύμφωνα με τον αντιλαϊκό προγραμματισμό, η 8η Εκθεση «Ενισχυμένης Εποπτείας», η οποία συνδέεται με την εκταμίευση κεφαλαίων από το σύστημα των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, αναμένεται να επικυρωθεί από το Γιούρογκρουπ στη συνεδρίαση της 30ής Νοέμβρη.
Στο τέλος της επόμενης βδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, με φόντο και το ψαλίδισμα των προβλέψεων αναφορικά με τους ρυθμούς ανάκαμψης που αναμένονται το επόμενο έτος.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας εκτιμά ότι η βύθιση του ΑΕΠ για το 2020 θα κινηθεί στο εύρος του 10% (έναντι 8,2% στο προσχέδιο προϋπολογισμού) και η ανάκαμψη για το 2021 γύρω στο 5% (από 7,5% σύμφωνα με το βασικό σενάριο στο προσχέδιο), επισημαίνοντας ότι «θα περιμένουμε λίγες μέρες και θα ενσωματώσουμε τις τελευταίες εκτιμήσεις».
Με βάση τα παραπάνω, η κυβέρνηση της ΝΔ ενσωματώνει στον νέο κρατικό προϋπολογισμό τα σενάρια γύρω από τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάκαμψης για το 2021, που με τη σειρά τους έχουν όρο και προϋπόθεση τα διαδοχικά κρατικά πακέτα στήριξης του κεφαλαίου σε συνδυασμό με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να διαβεβαιώσει τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι «έχουμε τα αποθέματα να βοηθήσουμε την οικονομία για αρκετούς μήνες, αν χρειαστεί», λέγοντας πως στο α' εξάμηνο του επόμενου έτους θα αντιμετωπιστεί με επάρκεια η υγειονομική κρίση και έτσι στο β' εξάμηνο του 2021 η ελληνική οικονομία θα επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάκαμψης, με «κάβα» και όλα τα αντεργατικά μέτρα που έσπευσε να νομοθετήσει η κυβέρνηση για την ένταση της εκμετάλλευσης.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, η συμβολή των κεφαλαίων του «Ταμείου Ανάκαμψης» της ΕΕ στο ρυθμό ανάκαμψης διαμορφώνεται στο 2%. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ελλειμματικός κρατικός προϋπολογισμός για το 2021 χαρακτηρίζεται «μεταβατικός», έχοντας στόχο τη σταδιακή αποκατάσταση της «δημοσιονομικής εξισορρόπησης», με έμφαση στις αναμενόμενες εισροές κεφαλαίων από το «Ταμείο Ανάκαμψης» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, σε συνδυασμό βέβαια με το μπαράζ των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που θα «τρέξουν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου