Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

BLACK (Η΄ ΒΛΑ..Ξ ) ΧΙΟΥΜΟΡ

 


Από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι θα ρίξουν τάχα «στα 6 λεπτά τον χρόνο αναμονής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», ότι «θα μπουν στην κυκλοφορία σε δύο βδομάδες ακόμα 100 λεωφορεία» (έχει περάσει ενάμισης μήνας και ακόμα έρχονται...), ότι «συνωστισμός υπάρχει μόνο στο 5% των δρομολογίων», την Πέμπτη ο πρωθυπουργός έφτασε να λέει ότι ...«δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία από το πουθενά»! 

Αναπαρήγαγε μάλιστα την εξυπνάδα πως είναι φυσιολογικό να υπάρχει συνωστισμός στις αστικές συγκοινωνίες γιατί ...«είναι Μέσα Μαζικής Μεταφοράς»! Μαζική μεταφορά δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να «κουτουλάει» ο ένας επιβάτης πάνω στον άλλον, να μετακινούνται σαν σαρδέλες και μάλιστα σε ώρες αιχμής. 

Η μαζική μεταφορά, με πανδημία ή χωρίς, δεν μπορεί να είναι συνώνυμο του συνωστισμού και της ταλαιπωρίας. Τα δρομολόγια μπορούν και πρέπει να πυκνώσουν με την ενίσχυση του στόλου και προσλήψεις προσωπικού. 

Ο λόγος όμως που «δεν μπορεί να γεννήσει λεωφορεία» η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που συρρίκνωσαν δραματικά το προσωπικό, τα οχήματα και την κρατική χρηματοδότηση στα ΜΜΜ, είναι ότι όλα αυτά λογίζονται ως «κόστος» για το κεφάλαιο και το κράτος, στο πλαίσιο της λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. 

Αντί λοιπόν να παριστάνουν τους έξυπνους και τους ατακαδόρους, να πάρουν τώρα μέτρα για την αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, ενίσχυση του στόλου, επίταξη των περίπου 2.000 ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σήμερα σε απραξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: