Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Ο ΚΟΡΩΝΑΪΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ


Νοσοκομεία αναφοράς Κορωναϊού καταβάλλουν σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά τεστ ελέγχου της νόσου εξ αιτίας της απουσίας μοριακού αναλυτή που το κόστος σε σχέση με τις αποζημιώσεις των ιδιωτών είναι μηδαμινό.. Τι είπατε πολιτικές μίζες; Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούν για σχοινί..



Το ΓΝΘ «Παπανικολάου», νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη, έχει πληρώσει, μέχρι σήμερα, 340.000 ευρώ σε ιδιώτες για τα τεστ, επειδή η κυβέρνηση δεν το έχει εξοπλίσει με μοριακό αναλυτή που θα κόστιζε λιγότερα χρήματα.

Χωρίς περίσκεψη, χωρίς… αιδώ, από την αρχή της εμφάνισης της πανδημίας μέχρι και σήμερα που το δεύτερο κύμα της χτυπά με σφοδρότητα τη Θεσσαλονίκη, τα νοσοκομεία της πόλης παραμένουν «αθωράκιστα» απέναντι στον εχθρό, ο οποίος μπορεί να είναι αόρατος, όπως λένε οι ειδικοί, δεν είναι όμως άγνωστος πλέον. Το αντίθετο. Θα έπρεπε λοιπόν αυτή η κατάσταση να θέσει σε εγρήγορση και πλήρη ετοιμότητα το δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Αντίθετα όμως. Το απογυμνώνει, το αφήνει διάτρητο και ανοιχτό στη διείσδυση του ιδιωτικού τομέα Από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα, μέσα σε πεντέμισι μήνες το ΓΝΘ «Παπανικολάου» έχει πληρώσει 340.000 ευρώ σε ιδιώτες για τα τεστ κορονοϊού.

Και αυτό γιατί, αν και νοσοκομείο αναφοράς Covid-19, μέχρι σήμερα δεν έχει μοριακό αναλυτή με αποτέλεσμα να στέλνονται τα τεστ σε ιδιωτικά κέντρα και να χρεώνονται 65 ευρώ το ένα. Το αντίστοιχο τεστ, εάν υπήρχε το μηχάνημα στο νοσοκομείο, θα στοίχιζε είκοσι ευρώ.

«Από τον περασμένο Μάρτιο που είχαμε συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου, ζητάμε να μάθουμε πότε θα τοποθετηθεί μοριακός αναλυτής», μας λέει η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝΘ «Παπανικολάου» Ελένη Σιώτου.

Η κυρία Σιώτου εξηγεί ότι οι εργαζόμενοι σε κάθε συνάντηση με τη διοίκηση για το ίδιο θέμα παίρνουν τη μία απάντηση μετά την άλλη, στην οποία μετατίθεται χρονικά όλο και αργότερα η εγκατάσταση μοριακού αναλυτή στο νοσοκομείο.

Διευκρινίζοντας τα παραπάνω πρέπει να επισημάνουμε πως η εγκατάσταση μοριακού αναλυτή στο νοσοκομείο αναφοράς, στο «Παπανικολάου», θα γίνει από ιδιώτη. Δηλαδή σύμφωνα με πληροφορίες το νοσοκομείο θα παραχωρήσει τον χώρο αλλά το μηχάνημα θα είναι ιδιωτικό.

 Κι όμως, όπως πολύ εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς, η αγορά ενός μοριακού αναλυτή που θα ανήκε στον εξοπλισμό του νοσοκομείου θα μπορούσε να είχε αποσβεστεί, αφού προφανώς δεν θα στοίχιζε 340.000 ευρώ, ποσό που ήδη μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες έχει δοθεί σε ιδιώτες.

Κάπως έτσι επιβεβαιώνεται και η άποψη του διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας Στράτου Πλωμαρίτη, ο οποίος μας τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν θέλει να στηρίξει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Δεν έχει τέτοια στόχευση».

Θα περίμενε κανείς, έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, πρωτόγνωρης σε παγκόσμιο επίπεδο, νοσοκομεία αναφοράς για τον Covid-19, όπως το ΓΝΘ «Παπανικολάου», ότι θα ήταν προετοιμασμένα για την αντιμετώπιση των πολλών και δύσκολων περιστατικών. Συμβαίνει όμως το εντελώς αντίθετο: «Γιατρούς επικουρικούς έχουμε πάρει τρεις επιπλέον. Το νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε στο νοσοκομείο το 2018 με σύμβαση δύο ετών, αφού εκπαιδεύτηκε, αφού έμαθε το νοσοκομείο, θα φύγει στο τέλος της χρονιάς.

Εν μέσω δηλαδή του δεύτερου κύματος της πανδημίας η κυβέρνηση απλώς έδωσε μια δίμηνη παράταση στις συμβάσεις που ήδη εκπνέουν. Αυτό δεν λέγεται στελέχωση, αλλά κυλιόμενη ανεργία», μας διευκρινίζει η Ελ. Σιώτου.

 Στο μεταξύ σε εργοστάσιο που δραστηριοποιείται στην τυποποίηση βρώσιμης επιτραπέζιας ελιάς στη Χαλκιδική, έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό 50 από τους 300 εργαζομένους. To εργοστάσιο έχει κλείσει και οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν θετικοί έχουν τεθεί σε καραντίνα. Σε καραντίνα τέθηκε ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο διαμένουν πρόσφυγες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, μετά το θετικό δείγμα στον κορονοϊό ενός ενοίκου.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όλοι όσοι μένουν ή εργάζονται στο ξενοδοχείο βρίσκονται από το Σάββατο και για 14 ημέρες σε καραντίνα, ενώ έξω από το ξενοδοχείο υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις για επιτήρηση. Τόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς όσο και επιστημονικοί κύκλοι έχουν αφήσει πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν τα τοπικά lockdown σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, ακόμη και στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα οι προτεινόμενες ημερομηνίες για να συμβεί αυτό είναι 16-31 Αυγούστου.

Πρόσφατη έρευνα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που προτείνει μεταξύ άλλων την εφαρμογή lockdown στη Θεσσαλονίκη επισημαίνει ότι εάν συνεχιστούν τα μέτρα χαλάρωσης, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων μέχρι το τέλος του 2020 θα ξεπεράσει τα 700 κρούσματα/ημέρα, γεγονός που θα δημιουργήσει ασφυξία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: