Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΟ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ


 ..ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΗΤΕΡΩΝ




Αυτά πίσω από τις κουΐντες.. Επειδή εμπρός κάθε μιντιακό ή πολιτικό σούργελο υψώνει μαύρη σημαία θρήνου για την υπογεννητικότητα. Πρόταση: Να τα γεννούν εν ώρα εργασίας μετά σε κιβώτια παράδοσης στις φιλοζωικές οργανώσεις..


Ο στόχος της αύξησης των ποσοστών «απασχόλησης» των γυναικών, όπως επίσης των νέων και των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων που επίσης «υποεκπροσωπούνται» στην αγορά εργασίας, έχει τη δική του θέση στις συστάσεις που καταθέτει η Επιτροπή.

Η «αναπτυξιακή τροχιά» της οικονομίας, στην περίπτωση των εργαζόμενων γυναικών, μεταφράζεται σε επίθεση στις άδειες μητρότητας, σε μεγαλύτερη «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις και αυξημένα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στο όνομα της «ισότητας».

«Η χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας μειώνει σημαντικά το παραγωγικό δυναμικό της χώρας», διαπιστώνει η Επιτροπή και υπογραμμίζει πως πέρα από την «κοινωνική αδικία» το δυναμικό που παραμένει αναξιοποίητο συνεπάγεται και «οικονομικό κόστος».

Οι άδειες μητρότητας αποτελούν ...«αντικίνητρο» για την πρόσληψη γυναικών από τις επιχειρήσεις, είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η Επιτροπή. Στο πλαίσιο «αναθεώρησης» των σχετικών ρυθμίσεων προτείνει τη μεταφορά του «μισθολογικού κόστους» των αδειών από τις επιχειρήσεις στο κράτος, κάτι που ήδη ισχύει για μεγάλο μέρος τους, προκειμένου «να μειωθούν τα αντικίνητρα στην πρόσληψη των γυναικών», αλλά και την πρόβλεψη «ευελιξίας» στη χρήση της άδειας τοκετού «χωρίς συγκεκριμένους περιορισμούς από το κράτος».

Δίπλα στα παραπάνω, ο στόχος για «εξίσωση» των παροχών ώστε να εκλείψουν οι διαφορές ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θέτει ευθέως στο στόχαστρο τις άδειες, το μειωμένο ωράριο και άλλες παροχές.

Τέλος, ως παράγοντας που συμβάλλει στα χαμηλότερα ποσοστά γυναικείας «απασχόλησης», καταγράφονται τα μειωμένα όρια συνταξιοδότησης που ίσχυαν για εργαζόμενες μητέρες πριν «ξηλωθούν» από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των κυβερνήσεων στην Κοινωνική Ασφάλιση.

«Με βάση τις αλλαγές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, αναμένεται ότι έως το 2022, οι επιλογές πρόωρης συνταξιοδότησης θα έχουν καταργηθεί και θα ισχύει μια γενική ηλικία συνταξιοδότησης των 67 ετών (ή των 62 ετών με εισφορές 40 ετών)», σημειώνει η Επιτροπή και ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα πρέπει να επανεισαχθούν εξαιρέσεις από αυτούς τους καθολικούς κανόνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: