Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ


 Εδώ η τραπεζιτική εξουσία παίζει στα σίγουρα.. Κόκκινα πράσινα και μαύρα δάνεια δικά της




Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα και τη μείωση των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων, με γνώμονα την πρόσβαση των επιχειρηματικών ομίλων σε φτηνότερο δανεισμό, η έκθεση προδιαγράφει το πογκρόμ των πλειστηριασμών και εκβιασμών στα λαϊκά σπίτια, σε αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, με βάση και την πρόσφατη κατάργηση της όποιας τυπικής προστασίας είχε απομείνει στη λαϊκή στέγη, στα βήματα των όσων έχουν νομοθετήσει διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνει χαρακτηριστικά πως «το βασικό πρόβλημα με τις τράπεζες, και πηγή πολλών άλλων δυσχερειών (δυσκολία στον δανεισμό προς νέες επιχειρήσεις, αργή ψηφιοποίηση, δανεισμός σε επιχειρήσεις - "ζόμπι") είναι τα προβληματικά δάνεια» και τονίζει πως «μια πρώτη στρατηγική είναι να επιλυθεί το πρόβλημα σταδιακά (...) Η στρατηγική αυτή περιορίζει τις άμεσες ανάγκες για νέα κεφάλαια, αλλά παρατείνει τα υπάρχοντα προβλήματα.

Μια δεύτερη στρατηγική, την οποία θεωρούμε καλύτερη, είναι να λυθεί το πρόβλημα πιο άμεσα, είτε μέσω της δημιουργίας "κακής τράπεζας" (bad bank) και τη μεταφορά του συνόλου των προβληματικών δανείων σε αυτή, είτε μέσω άμεσων μαζικών τιτλοποιήσεων ή και πωλήσεων προβληματικών δανείων στην αγορά από κάθε τράπεζα χωριστά. Και στις δυο περιπτώσεις ενδέχεται να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες», με το «ραβασάκι» να καταλήγει και πάλι στο λαό.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι παρεμβάσεις στον πτωχευτικό κώδικα, που βρίσκονται ήδη στα σκαριά κι έρχονται να σφίξουν κι άλλο τη «θηλιά» σε χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, αλλά και να διευκολύνουν παραπέρα την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, «απαλλαγμένων» από τις όποιες υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους, μπροστά και στο ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης που επιταχύνει τις εξελίξεις αυτές, όπως και τη συγκέντρωση σε μια σειρά από κλάδους.

Οπως σημειώνεται: «Το πτωχευτικό δίκαιο για τις επιχειρήσεις θα πρέπει να αλλάξει ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για να εκκαθαριστεί μια επιχείρηση ή να συμφωνηθεί και να επικυρωθεί ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης μεταξύ των μετόχων και των πιστωτών. Η μεταρρύθμιση του πτωχευτικού δικαίου που προετοιμάζεται κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλαγές απαιτούνται και στο πτωχευτικό δίκαιο για τα νοικοκυριά».

Μάλιστα προδιαγράφεται ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις με την πανδημία είναι πιθανό να απαιτήσουν περαιτέρω παρεμβάσεις στο πτωχευτικό δίκαιο, ώστε οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης να γίνουν πιο απλές και προσβάσιμες για τις ΜμΕ, για πολλές από τις οποίες τα χρέη θα γίνουν δυσβάστακτα» και σημειώνεται πως «θα ήταν χρήσιμη η δημιουργία ειδικών δικαστηρίων με εξειδίκευση σε θέματα οικονομικού περιεχομένου, όπως αυτά που αφορούν την πτώχευση, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: