Τρίτη 7 Απριλίου 2020

ΜΟΝΟΝ Η ΚΙΝΑ


..ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΟΙ ΦΤΩΧΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΟΝ ΙΟ.!!



Του Κώστα Μπετινάκη



Στην πανδημία COVID-19 σε μερικές χώρες σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός των θανάτων είναι υψηλότερος κάθε μέρα και ουδεμία χώρα εκτός της Κίνας δεν έχει αντιμετωπίσει τον ιό.
 
 Όμως, καθώς ένας μεγαλύτερος αριθμός φτωχών χωρών στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική μολύνονται, λίγοι έχουν την υποδομή υγειονομικής περίθαλψης του Βιετνάμ ή της Κούβας. Πού λοιπόν οι χώρες πρόκειται να στραφούν για βοήθεια όταν πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να αρρωσταίνουν και να πεθάνουν;
 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποστήριξε την έγκαιρη και συστηματική παρακολούθηση επαφών ως το κλειδί για την καταπολέμηση του COVID-19. 
Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να εντοπίζονται γρήγορα οι επαφές κάθε μολυσμένου ασθενούς και να ελέγχονται, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα είτε όχι.
 
Τα αποτελέσματα των δοκιμών στην Ισλανδία, η οποία εξέτασε περισσότερο τον πληθυσμό της από οποιαδήποτε άλλη χώρα, έδειξαν ότι περίπου οι μισοί από τους αερομεταφορείς της COVID-19 δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, οπότε δοκιμάζονται μόνο άτομα με συμπτώματα χωρίς αποτελεσματικό και ολοκληρωμένο εντοπισμό επαφών, για να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου. 
 
Η Κίνα εξάλειψε τον ιό από την επαρχία Χουμπέι αναπτύσσοντας 40.000 ιατρικούς υπαλλήλους και πραγματοποιώντας εκτενή εντοπισμό επαφών και δοκιμές και αυτό είναι το μοντέλο άλλων πλούσιων χωρών που είχαν περιορισμένη επιτυχία κατά του COVID-19 που έχουν προσπαθήσει να ακολουθήσουν. 
 
Οι 11 εκατομμύρια άνθρωποι του Wuhan στην Κίνα, όπου ξεκίνησε η πανδημία, αρχίζουν να επιστρέφουν σε πιο φυσιολογική ζωή, με το σύστημα του μετρό της πόλης να λειτουργεί και πάλι, ενώ οι επιχειρήσεις ξανανοίγουν. 
 
Στην επαρχία Hubei (πρωτεύουσα του Wuhan), 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι επέστρεψαν στην εργασία την περασμένη εβδομάδα, ενώ άλλα 2,8 εκατομμύρια επέστρεψαν από την καραντίνα στο Hubei σε θέσεις εργασίας σε άλλες περιοχές της Κίνας. Μαζική μετανάστευση που φαινόταν αδιανόητη πριν από ένα μήνα. 
 
Το διεθνές εμπόριο και τα ταξίδια θα υποστούν σοβαρή κατάρρευση έως ότου ο κόσμος στο σύνολό του ανακάμψει από το COVID-19, οπότε ουδεμία χώρα θα μπορέσει να ανακάμψει πλήρως, εφόσον οι άλλοι εξακολουθούν να είναι στην εποχή της πανδημίας.
 Οι διαφορετικές χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν διαφορετικά το πρόβλημα με βάση τα δικά τους οικονομικά, πολιτικά συστήματα και συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Μπορούμε όλοι να μάθουμε ο ένας από τον άλλο και θα πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να περάσει από αυτό.
 
 Το COVID-19 έχει χτυπήσει κυρίως τους κατοίκους των πλουσιότερων χωρών, επειδή ταξιδεύουν περισσότερο και το μεταφέρουν από χώρα σε χώρα. Αλλά ώσπου να εξαλειφθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ουδεμία χώρα έχει ανοσία.
 
Καθώς οι υποθέσεις US COVID-19 διπλασιάζονται κάθε λίγες μέρες και ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται, οι ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκονται σε κατάσταση "χειρότερων από τις δύο πλευρές": Η καθημερινή ζωή και μεγάλο μέρος της αμερικανικής οικονομίας κλυδωνίζεται, χωρίς να έχει σημειωθεί πραγματική πρόοδος στην προσπάθειά της να περιορίσει ή να εξαλείψει τον ιό.
 
Οι άλλες χώρες που έχουν δει να δοκιμάζεται τουλάχιστον το 0,5% του πληθυσμού τους, έχουν κρατήσει τους θανάτους ακόμη χαμηλότερα. 
 
Από τις 30 Μαρτίου, οι αριθμοί ήταν: Αυστραλία (17 θάνατοι στις 30 Μαρτίου). Αυστρία (108). Μπαχρέιν (4); Καναδάς (65). Εσθονία (3) • Ισλανδία (2). Λετονία (0); Μάλτα (0). Νορβηγία (32). Σιγκαπούρη (3). Σλοβενία (11). Νότια Κορέα (158). Την Ελβετία (359) και τα ΗΑΕ (5). Μετά από πολύ αργό ξεκίνημα, οι Η.Π.Α. έχουν δοκιμάσει μόνο το 0,3% των Αμερικανών και εξακολουθεί να ελέγχει άτομα που βασίζονται κυρίως σε συμπτώματα και όχι σε επακόλουθη επαφή.
 
Οι πλούσιες χώρες που δεν ανταποκρίθηκαν στο COVID-19 στα πρώιμα στάδια δεν διαθέτουν επαρκή προστατευτικά εργαλεία, ή δοκιμαστικά κιτ για τη θεραπεία μεγάλου αριθμού ασθενών και να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού.
 Πώς θα διαχειριστούν οι φτωχότερες χώρες να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις που είναι εκτός ελέγχου; Όταν ο εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας  έχει ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη σε χώρες χαμηλής τεχνολογίας;
 
Ευτυχώς, ορισμένες φτωχότερες χώρες βρίσκουν ήδη στρατηγικές που λειτουργούν.
Για παράδειγμα, το Βιετνάμ, με περιορισμένους πόρους και χωρίς πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό δοκιμαστικών κιτ, φαίνεται να απέφυγε την εκτεταμένη μόλυνση, παρά τα μακρά σύνορα με την Κίνα. Μέχρι τις 30 Μαρτίου, το Βιετνάμ είχε 203 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19, αλλά όχι θανάτους. Τι έχει κάνει αυτό λοιπόν;
 
Το σύστημα δημόσιας υγείας του Βιετνάμ παρέχει ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη στο 89% των ανθρώπων του και έχει γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε κάθε κοινότητα.
 
 Όσοι φτάνουν στο Βιετνάμ ελέγχονται για πυρετό και στέλνονται σε καραντίνα. Ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν πυρετό, διατάσσεται η αυστηρή παραμονή στο σπίτι για 14 ημέρες. Αυτό είναι τόσο αυστηρό που τα ονόματά τους δημοσιεύονται σε τοπικές εφημερίδες και το κοινό καλείται να ενημερώνει τις τοπικές υγειονομικές αρχές εάν τους βλέπουν έξω. 
Ένας άλλος γείτονας της Κίνας, η Ταϊβάν, έχει αναπτύξει διαφορετική προσέγγιση για το COVID-19, αλλά έχει το πλεονέκτημα ολοκληρωμένου συστήματος δημόσιας υγείας, με έμφαση στην προληπτική φροντίδα.
 
Η Ιαπωνία και η Ταϊλάνδη έχουν χαμηλά στοιχεία για τις περιπτώσεις και τους θανάτους COVID-19, αλλά τα στοιχεία αυτά μπορεί να κρύβουν περιπτώσεις που δεν έχουν αναφερθεί. 
 
Η Ιαπωνία έχει τον γηραιότερο πληθυσμό στον κόσμο και ήδη έχει υψηλή συχνότητα εμφάνισης πνευμονίας και αναπνευστικών ασθενειών μεταξύ των ηλικιωμένων. Αντιμετωπίζει το COVID-19 ως αυστηρά ιατρικό πρόβλημα, δοκιμάζοντας διάφορες πειραματικές θεραπείες, περιορίζοντας τη δοκιμασία COVID-19 και διατηρώντας τη φυσιολογική ζωή όσο το δυνατόν περισσότερο.
 
Η Ταϊλάνδη υιοθέτησε πιο συμβατική προσέγγιση και μπορεί επίσης να έχει πολλές μη ανιχνευθείσες περιπτώσεις. Από τις 30 Μαρτίου, η Ιαπωνία δημοσιοποίησε 1.866 περιπτώσεις και 54 θανάτους, ενώ η Ταϊλάνδη 1.524 περιπτώσεις και μόνο 9 θανάτους.
Μια άλλη χώρα που αξίζει να δούμε είναι η Βενεζουέλα, η οποία βρισκόταν ήδη σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Περίπου 100.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν ήδη πεθάνει από το 2017 ως αποτέλεσμα των βίαιων κυρώσεων από τις ΗΠΑ που εμποδίζουν την εισαγωγή φαρμάκων, τροφίμων και άλλων αναγκών.
Αλλά, από 30 Μαρτίου η Βενεζουέλα είχε επιβεβαιώσει μόνο 129 περιπτώσεις  COVID-19 και 3 θανάτους. 
 
Η Κίνα έχει στείλει 320.000 δοκιμαστικά κιτ, ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας και τόνους προμήθειας. Η Κούβα έχει στείλει 130 γιατρούς και 10.000 δόσεις ιντερφερόνης, (κουβανικού φαρμάκου το οποίο η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει με κάποια επιτυχία για τη θεραπεία του COVID-19), και η Ρωσία έχει επίσης αποστείλει ιατρικό εξοπλισμό και προμήθειες.
 
Όπως το Βιετνάμ, η Ταϊβάν και άλλες χώρες, η Βενεζουέλα έχει επωφεληθεί από το ήδη διαθέσιμο ολοκληρωμένο εθνικό σύστημα υγείας.
Η Κούβα είναι άλλο ένα παράδειγμα μικρής, φτωχής χώρας που καταπολεμά εσωτερικά κρούσματα, τα οποία έφεραν ως επί το πλείστον στο νησί οι ξένοι τουρίστες.
 
 Ανακοίνωσε 170 περιπτώσεις από τις 30 Μαρτίου, με τρεις θανάτους. Τα σύνορα της Κούβας έμειναν κλειστά, θέτοντας σε αδιέξοδο την οικονομία της που βασίζεται στον τουρισμό. Επιπλέον, η Κούβα, όπως και η Βενεζουέλα, υποφέρει από βίαιες κυρώσεις από τις ΗΠΑ που παρεμποδίζουν την ικανότητά της τόσο να κερδίζει ξένο νόμισμα όσο και να εισάγει προϊόντα ζωτικής σημασίας - τρόφιμα και ιατρικά εφόδια.
 
Η Κίνα μοιράζεται τις πληροφορίες της σχετικά με την πανδημία και τα διδάγματα από τη δική της εμπειρία με χώρες σε όλο τον κόσμο. 
 
Με την αποτυχία των ΗΠΑ και την ανάληψη ηγετικού ρόλου από την Κίνα στην διεθνή ανταπόκριση σε αυτή την κρίση, θα μπορούσε αυτό να σημάνει καμπή στη μετάβαση σε κάποιο νέο πολυπολικό κόσμο όπου η Κίνα θα είναι εξίσου σημαντική με τον παγκόσμιο ηγέτη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες;
 
Κίνδυνοι για την δημοκρατία
 
Η καταπολέμηση της τρέχουσας πανδημίας του ιού COVID-19 περιέχει κινδύνους όχι μόνο για τη δημόσια υγεία και την προσωπική ζωή αλλά και για τα πολιτικά μας δικαιώματα. Οι απαγορεύσεις των συναθροίσεων, οι περιορισμοί στη μετακίνηση και οι υποχρεωτικές καραντίνες επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ασκούν τα δικαιώματά τους.
Σε πρωτοφανές για τον κόσμο διάστημα, απαιτείται ενημέρωση με τίτλο «Διατήρηση της δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας» ώστε να ενημερωθούν όλοι να καταλάβουν τι σημαίνει ο COVID-19 για τη δημοκρατία και πώς μπορούμε όλοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά  μας παράλληλα με τη δημόσια υγεία. 
ΜΕΣΑ στο ΣΠITI, αλλά ενημερωνόμαστε συνεχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: