Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

ΔΙΑΦΩΝΟΥΣΑΝ ΣΥΜΦΩΝΩΝΤΑΣ

«Ναυάγιο» στο Eurogroup: Διεκόπη η τηλεδιάσκεψη - Θα συνεχιστεί την Πέμπτη - Media

Κωμωδία οι Ευρωπαίοι..  Επί 16 ώρες διαφωνούσαν στο Γιουρογκρουπ σε ότι εξ αρχής ήταν προαποφασισμένο για να μην καταλήξουν εν τέλει πουθενά..Το μόνο βέβαιο ήταν και είναι πως στο τέλος των εύθραυστων συμβιβασμών ο λογαριασμός θα σταλεί στους λαούς. 








«Μετά από 16 ώρες συζητήσεων φτάσαμε κοντά σε συμφωνία αλλά δεν έχουμε ακόμα μία» ανακοίνωσε ο Μάριο Σεντένο μέσα από τον λογαριασμό του στο twitter.

Πράγμα που σημαίνει ότι η ολονύχτια συνεδρίαση κατέληξε σε «ναυάγιο». Υπενθυμίζεται ότι στόχος ήταν να υπάρξει κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την κρίση του κορωνοϊού.

Όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, «μετά από 16 ώρες συζητήσεων φτάσαμε κοντά σε συμφωνία αλλά δεν έχουμε ακόμα μία».

Σύμφωνα με τον ίδιο η συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη θα συνεχιστεί την Πέμπτη.

«Στόχος μου παραμένει για ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τις επιπτώσεις του covid-19 (για να προστατεύσουμε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και χώρες) αλλά και για ένα σημαντικό σχέδιο ανάκαμψης» πρόσθεσε ο Μάριο Σεντένο στην ανάρτησή του.

Στο χτεσινό Γιούρογκρουπ εκφράστηκαν ξανά οι μεγάλες αντιθέσεις μεταξύ των κρατών - μελών γύρω από τις μορφές και τους όρους των διαφόρων πακέτων διάσωσης, παρά την προσπάθεια για εύθραυστους συμβιβασμούς - με κοινό παρονομαστή όλων των διαφορετικών σχεδίων το ότι ο λογαριασμός θα σταλεί στους λαούς.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών «να αναλάβουν μια ξεκάθαρη δέσμευση υπέρ ενός συντονισμένου και μεγάλης κλίμακας σχεδίου ανάκαμψης» ως απάντηση, όπως είπε, στην πανδημία του κορονοϊού. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι «υπάρχει μεγάλο περιθώριο αλληλεγγύης με τα υπάρχοντα μέσα και θεσμούς. Πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως τα εργαλεία αυτά και να αφήσουμε ανοικτό να κάνουμε περισσότερα. Ενα ισχυρό πακέτο διαμορφώνεται».

Η συνεδρίαση διακόπηκε προσωρινά το βράδυ προκειμένου να επαναληφθεί στη συνέχεια, ενώ σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε γύρω από την πρόταση της γαλλικής κυβέρνησης αναφορικά με το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης», όπως για την ώρα ονομάζουν το υπό διαμόρφωση μηχανισμό για την «αμοιβαιοποίηση» τμήματος του νέου κρατικού χρέους, με την έκδοση ευρωομολόγων.

Μάλιστα, οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν και «τεχνικές» παραμέτρους του νέου μηχανισμού, όπως σχετικά με τον «προσωρινό» χαρακτήρα του, με προτάσεις για 5ετή ή και για 10ετή διάρκεια λειτουργίας του, προκειμένου βέβαια να διασφαλιστεί η φτηνή χρηματοδότηση τμήματος του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι αποφάσεις σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγου δεν βγαίνουν εκτός οπτικού πεδίου αλλά παραπέμπονται για την «επόμενη μέρα», για τη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης που αναμένουν να ακολουθήσει τη συνεχιζόμενη βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ τουλάχιστον για το β' τρίμηνο του 2020.

Παράλληλα, η συζήτηση συνεχίζεται και γύρω από τους όρους και προϋποθέσεις χρηματοδότησης των κρατών - μελών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Την ίδια ώρα, κοινή συνισταμένη αποτελεί η διοχέτευση χρηματοδότησης από τους υπάρχοντες μηχανισμούς και συγκεκριμένα:

-- Αυτόν του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για όλα τα κράτη - μέλη, με δυνατότητα χρηματοδότησης μέχρι 240 δισ. ευρώ. Λόγος γίνεται για αξιοποίηση ποσών στο 2% του ΑΕΠ ως δείκτη αναφοράς για τη διαθέσιμη χρηματοδότηση προς τα κράτη - μέλη, με προσαρμογές ανάλογες με τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης σε κάθε οικονομία.

-- Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους έως και 100 δισ. ευρώ, με το όνομα SURE, για τη λεγόμενη «αντασφάλιση της εργασίας», όπως οι ίδιοι αποκαλούν την κρατική επιδότηση των εργοδοτών για τα κάθε είδους προγράμματα «μερικής απασχόλησης», που ξεδιπλώνεται σε αυτήν τη φάση από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και αυτής της ΝΔ.

-- Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων, με αύξηση της δυνατότητάς του κατά 200 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.
Παράλληλα, στο τραπέζι υπάρχει και πρόταση της ολλανδικής κυβέρνησης για εθελοντικό ταμείο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: