Γιατρειά στις αγιάτρευτες μεταξύ των λύκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιθέσεις δεν θα υπάρξει, ει μη μόνον αν αιμοδοτηθούν από τους λαούς.. Ετοιμάστε τις φλέβες σας...
Οι πηγές χρηματοδότησης του λεγόμενου «Ταμείου Ανάκαμψης», οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης νέων δανείων από τους μηχανισμούς της ΕΕ προς τα κράτη - μέλη, καθώς και το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγου, συνθέτουν μεταξύ άλλων το παζλ των αντιλαϊκών διεργασιών, των αντιθέσεων και των εύθραυστων συμβιβασμών που αναζητούνται και σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, φέρνοντας ξανά στην επιφάνεια και τις αγιάτρευτες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η τηλε-συνεδρίαση που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης, μετά από αλλεπάλληλες διακοπές και ολονύκτιες διμερείς και πολυμερείς επαφές των υπουργών Οικονομικών - ενδεικτικές των σφοδρών αντιπαραθέσεων - θα συνεχιστεί σήμερα, Πέμπτη, ενώ σύμφωνα με πηγές ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και νέας συνεδρίασης σε μια προσπάθεια συμβιβασμού.
«Μετά από 16 ώρες συζητήσεων φτάσαμε κοντά σε μία συμφωνία, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί», δήλωσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο.
Στη συνεδρίαση το στίγμα των αντιπαραθέσεων φέρεται να έδωσε η διαπάλη της ιταλικής με την ολλανδική κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών της οποίας, Β. Χούκστρα, δήλωσε πως «η Ολλανδία ήταν και παραμένει αντίθετη στην ιδέα των ευρω-ομολόγων. Πιστεύουμε ότι αυτό θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις για την ΕΕ». Παράλληλα, όπως ο ίδιος υπογράμμισε, «ο ESM είναι πιστωτής ύστατης προσφυγής όταν οι χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Κατά την άποψή μας, η χρήση αυτού του προϋπολογισμού πρέπει να συνοδεύεται από μια συγκεκριμένη μορφή προϋποθέσεων».
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, τόνισε ότι «με τον (υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας) Ολαφ Σολτς, καλούμε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για την αντιμετώπιση των εξαιρετικών προκλήσεων και να καταλήξουν σε μια φιλόδοξη συμφωνία».
Από την πλευρά του, ο Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «υπήρξε σημαντική πρόοδος πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη μετέπειτα ανάταξη της οικονομίας». Οπως είπε, «υπάρχουν ακόμα διαφορές», εκτιμώντας ότι αυτές θα καλυφθούν στη σημερινή συνεδρίαση.
Τα σπασμένα στις λαϊκές πλάτες
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες:
-- Η συζήτηση συνεχίζεται και γύρω από τους όρους και προϋποθέσεις χρηματοδότησης των κρατών - μελών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αλλά και από τους άλλους μηχανισμούς της ΕΕ. Πίσω από την κουρτίνα προβάλλουν οι «υποψίες» κρατών - μελών σχετικά με τον τρόπο που θα αξιοποιηθούν από ορισμένες κυβερνήσεις τα κεφάλαια που δίνονται με αφορμή την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, καθώς, σε κάθε περίπτωση, τα διάφορα αναπτυξιακά ταμεία και οι μηχανισμοί υπερβαίνουν τη σημερινή συγκυρία και εστιάζουν, πέρα από τα ζητήματα της αντιμετώπισης του κορονοϊού, συνολικά στη θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων και της καπιταλιστικής οικονομίας του κάθε κράτους - μέλους.
-- Στα παζάρια βρίσκεται ακόμη το ζήτημα της προικοδότησης του όποιου νέου μηχανισμού χρηματοδότησης επιχειρηματικών ομίλων. Αυτός θα χρηματοδοτηθεί και με νέα χαράτσια που θα φορτωθούν στους λαούς. Μάλιστα, με «άλλοθι» την «πράσινη ανάπτυξη», εξετάζεται η επιβολή νέων φόρων στα καύσιμα και σε άλλες κατηγορίες.
-- Η ιταλική κυβέρνηση επιδιώκει ρητή αναφορά στο ζήτημα της «αμοιβαιοποίησης» του νέου κρατικού χρέους με την έκδοση ευρω-ομολόγων, ενώ η ολλανδική κυβέρνηση αρνήθηκε να συνυπογράψει μια τέτοια συμφωνία.
-- Η γαλλική κυβέρνηση προτείνει τη διαμόρφωση του προαναφερόμενου «Ταμείου Ανάκαμψης», όπως για την ώρα ονομάζουν το υπό διαμόρφωση μηχανισμό για την «αμοιβαιοποίηση» τμήματος του νέου κρατικού χρέους. Οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν και «τεχνικές» παραμέτρους του νέου μηχανισμού, όπως σχετικά με τον «προσωρινό» χαρακτήρα του, αλλά με προτάσεις για 5ετή ή και για 10ετή διάρκεια λειτουργίας, προκειμένου βέβαια να διασφαλιστεί η φτηνή χρηματοδότηση τμημάτων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.
Θυμίζουμε ότι αυτά θα έρθουν να προστεθούν στους υπάρχοντες μηχανισμούς για τη διοχέτευση χρηματοδότησης και κάθε είδους διευκολύνσεων στους ομίλους - με το λογαριασμό να πηγαίνει στους λαούς - και συγκεκριμένα:
-- Του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για όλα τα κράτη - μέλη με δυνατότητα χρηματοδότησης μέχρι 240 δισ. ευρώ.
-- Της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορά στο μοίρασμα ποσού ύψους 100 δισ. ευρώ, για την «αντασφάλιση της εργασίας», όπως οι ίδιοι αποκαλούν την κρατική επιδότηση των εργοδοτών για τα κάθε είδους εθνικά προγράμματα «μερικής απασχόλησης», που ξεδιπλώνεται σε αυτήν τη φάση από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, όπως βέβαια και από αυτή της ΝΔ.
-- Της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων με αύξηση της δυνατότητάς του κατά 200 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.
Για την ώρα, η σούμα φτάνει στα 540 δισ. ευρώ, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «προειδοποίησε» τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι ενδέχεται να απαιτηθούν 1,5 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης. Παράλληλα, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η πτώση του ΑΕΠ για το 2020 μπορεί να διαμορφωθεί μέχρι και στο 10%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου