Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

ΞΕΠΑΣΤΡΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ

 
 
 Χιλιάδες σπίτια με... «διακοπτόμενο» ηλεκτρικό ρεύμα και με τον χιονιά να ξυρίζει μύτες και αυτιά..



Την ίδια ώρα, την κατάσταση επιδεινώνει η ενεργειακή φτώχεια στην οποία βυθίζεται ο λαός, ως αποτέλεσμα της περιβόητης «απελευθέρωσης» του κλάδου, για νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.


Ενδεικτική της κατάστασης που βιώνουν οι λαϊκές οικογένειες είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), με την οποία ενημέρωνε για την επανασύνδεση του ρεύματος σε 880 «οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά» έπειτα από πόρους ύψους 3,2 εκατομμυρίων ευρώ που κατέβαλε το υπουργείο Περιβάλλοντος, κάτι σαν «χριστουγεννιάτικο δώρο»... Τις προηγούμενες βδομάδες είχε επανασυνδεθεί το ρεύμα σε ακόμη 3.800 νοικοκυριά.

Αυτό που δεν ανακοινώνουν βέβαια οι αρμόδιοι κυβερνητικοί και κρατικοί φορείς είναι πόσα συνολικά λαϊκά σπίτια έμειναν δίχως ρεύμα μέσα στις γιορτές αφού δεν έφτασε το κυβερνητικό χαρτζιλίκι να καλύψει τα χρέη προς τη ΔΕΗ όλων των οφειλετών. Δεν υπάρχει επίσης ενημέρωση ούτε βεβαίως για τον αριθμό των νοικοκυριών όπου το ρεύμα επανασυνδέεται, αλλά έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα κόβεται ξανά, μιας κι εξαιτίας της οικονομικής τους κατάστασης αδυνατούν να πληρώνουν τα διάφορα προγράμματα ρύθμισης οφειλών, ακόμη και αν εντάσσονται στα σχετικά πιο φτηνά - αλλά ήδη τσεκουρεμένα - τιμολόγια του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα τελευταία χρόνια, δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά βιώνουν τις συχνές διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ και τις επανασυνδέσεις αφού πληρώσουν κάποιο ποσό από τα οφειλόμενα και ξανά πάλι από την αρχή, ζώντας σε αυτόν τον φαύλο κύκλο. Αλλωστε αυτή είναι η τακτική που ακολουθεί ο ειδικός διαχειριστής που προσελήφθη από τη ΔΕΗ για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και αυτό ακριβώς προτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κυβέρνηση, να συνεχίσει να πράττει μέσα από την πρόσφατη έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 21 Νοέμβρη, στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας» της χώρας μας.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στην έκθεση αυτή αποδίδονταν τα εύσημα στη διοίκηση της ΔΕΗ και την κυβέρνηση για την «πρόοδο» που καταγράφουν στη διαχείριση των οφειλών, στην ένταση δηλαδή των εκβιασμών προς τους οφειλέτες, σημειώνοντας επίσης ότι είναι «αναγκαίο οι τρέχουσες προσπάθειες που φαίνεται να αποδίδουν, όπως η μαζική αποστολή ειδοποιητηρίων σε πελάτες με οφειλές που δεν έχουν καταβάλει δύο συνεχόμενους λογαριασμούς, να συνεχιστούν και να ενισχυθούν...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: