Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

ΕΝΤΑΣΗ ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Νέα ένταση στη δίκη για το φόνο του Π. Φύσσα - Αντιφάσεις στην κατάθεση του αστυνομικού της ΔΙΑΣ εντόπισε η Έδρα - Media

 Σε αλλεπάλληλες αντιφάσεις έπεφτε ο αστυνομικός που δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την αδράνειά του.. Δηλαδή πόσο ασφαλείς μπορούμε να νοιώθουμε με σας του είπε αγανακτισμένη η πρόεδρος..



Αντιφάσεις εντόπισε η Έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην κατάθεση του αστυνομικού της ΔΙΑΣ που βρέθηκε στον τόπο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα το επίμαχο βράδυ, ο οποίος ξεκίνησε να καταθέτει στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Ο επικεφαλής μίας από τις ομάδες ΔΙΑΣ, Αναστάσιος Τσολακίδης, κατέθεσε όσα έγιναν τη νύχτα που κατέληξε στη δολοφονία του μουσικού, από την στιγμή που αυτός και οι συνάδελφοι του έλαβαν σήμα από το κέντρο τους να επιληφθούν «περιστατικού όπου ομάδα 50 προσώπων με ρόπαλα στην Παναγή Τσαλδάρη και Ιφιγενείας κατευθύνονται στην καφετέρια Κοράλλι».
Και αυτός ο αστυνομικός, όπως και οι συνάδελφοι του της ΔΙΑΣ που έχουν προηγηθεί στις καταθέσεις τους, δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από την πρόεδρο για τις επιλογές που έκαναν εκείνο το βράδυ και γενικά για τον τρόπο που αντιμετώπισαν το περιστατικό που οδήγησε στη δολοφονία ενός ανθρώπου. 

Η απάντηση του κ. Τσολακίδη ήταν όπως και των συναδέλφων του πως "κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε εκείνη την στιγμή". Μάλιστα ο μάρτυρας έδειχνε τόσο βέβαιος για την ορθότητα των κινήσεων τους το επίμαχο βράδυ που η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη του τόνισε σε αυστηρό ύφος: «Κάνατε μία σύλληψη ενός ανθρώπου που καθόταν μέσα στο αυτοκίνητο, τον οποίο σας υπέδειξε το θύμα. Αυτό κάνατε τίποτε άλλο δεν κάνατε».

Τόσο η πρόεδρος όσο και η εισαγγελέας στις ερωτήσεις τους προς τον αστυνομικό, επισήμαναν πολλές αντιφάσεις στη σημερινή του κατάθεση σε σχέση με όσα έχει υποστηρίξει σε προηγούμενες καταθέσεις του, για να λάβουν την απάντηση πως δεν θυμάται καλά "γιατί έχουν περάσει χρόνια".
Πριν ξεκινήσει η σημερινή διαδικασία, τελευταία για το καλοκαίρι, σημειώθηκε ένταση, όταν από την πλευρά της αίθουσας που έχει παραχωρηθεί σε φίλους και συγγενείς των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής ακούστηκαν υβριστικές εκφράσεις για την οικογένεια και τους φίλους του Παύλου Φύσσα που βρίσκονταν στο δικαστήριο. Η ατμόσφαιρα γρήγορα πυροδοτήθηκε με λεκτικές αντιπαραθέσεις και χρειάστηκε η παρέμβαση των αστυνομικών ώστε να επέλθει ηρεμία.

Ο μάρτυρας περιέγραψε πως όταν έφτασαν στο σημείο όπου τους έστειλε το σήμα του κέντρου τους, είδε επί της Παύλου Μελά συγκεντρωμένα περίπου 40 άτομα που ήταν «στάσιμα» με «μαύρες μπλούζες, σκουρόχρωμα ντυμένα». Όπως ανέφερε υπήρχε «κινητικότητα στα χέρια σαν να κρατούσαν ρόπαλα, βέργες... Υπήρχε νευρικότητα». Ο αστυνομικός κατέθεσε πως κατέβηκε από την μηχανή για να δει τι συμβαίνει και πως τότε τον πλησίασε ένας κύριος (εννοεί τον Χατζησταμάτη) που τους είπε πως είναι «συνάδελφος στις φυλακές» και του είπε πως «τσακώθηκαν κάτι αναρχικοί με κάτι χρυσαυγίτες... και τώρα φεύγουν». Σύμφωνα με τον κ. Τσολακίδη ενημέρωσε το κέντρο του και αμέσως είδε τα άτομα να αρχίζουν να τρέχουν και να βρίζουν: "Που πάτε βρε μ.... , κότες...θα σας γ.."».
Πρόεδρος: Σε ποιους τα λέγανε αυτά;
Μάρτυρας: Δεν είχαμε καταλάβει. Πέρασαν από μπροστά μας. Δεν υπήρχαν διακριτικά και δεν φώναζαν κάποια συνθήματα...
Πρόεδρος: Σταματήσατε έναν από αυτούς;
Μάρτυρας: Τους κυνηγούσαμε.
Πρόεδρος: Δεν μπορούσατε να πιάσετε έναν από αυτούς;
Μάρτυρας: Δεν ήταν δυνατό...
Πρόεδρος: Γιατί; μπροστά σας πέρασαν 20 άτομα.
Μάρτυρας: Έτρεχαν.
Πρόεδρο: Γιατί εσείς πηγαίνατε περπατώντας αργά- αργά... Περιμένατε να γυρίσουν πίσω;
Μάρτυρας: Φωνάζαμε αστυνομία.
Πρόεδρος: Σταμάτησε κανείς ;
Μάρτυρας: Όχι.
Πρόεδρος: Σας αγνόησαν;
Μάρτυρας: Ναι, σαν να μη υπήρχαμε.
Πρόεδρος: Δεν τρέξατε να πιάσετε κάποιον; Ήσασταν τρεις αστυνομικοί ...
Μάρτυρας: Δεν γινότανε ....
Πρόεδρος: Υπάρχει περίπτωση να φοβηθήκατε;
Μάρτυρας: Όχι... Ήταν ένας πανικός. Στο απέναντι πεζοδρόμιο είδα 4-5 άτομα να συμπλέκονται και έτρεξα προς τα εκεί. Οι πολλοί είχαν φύγει προς τα επάνω, μακριά.
Πρόεδρος: Το βάδισμα σας πως ήταν, το τρέξιμο σας; Εκεί που ξεκινάνε δεν τους προλαβαίνετε. Πηγαίνουν 150 μέτρα και πάλι δεν προλαβαίνετε. Δεν σταματάτε ούτε έναν... Δεν εμποδίστηκαν από κανέναν σας; Είναι εύλογο το ερώτημα... Αυτοί είναι 20 και δεν καταφέρατε να σταματήσετε ούτε έναν, γιατί αυτοί αδιαφορούσαν για την παρουσία σας .
Ο αστυνομικός είπε πως όταν έφθασε στην Παναγή Τσαλδάρη και Κεφαλληνίας είδε μία ομάδα «τεσσάρων- πέντε ανθρώπων να συμπλέκονται», διευκρινίζοντας πως εννοεί «σωματική συμπλοκή». 

Όπως ανέφερε:
«Μόλις φτάσαμε εκεί τα άτομα είχαν ήδη διαλυθεί. Το ψηλό παιδί, ο Φύσσας φώναζε εξοργισμένος και η συνάδελφος τού είπε "ηρέμησε, ηρέμησε, ηρέμησε" και εκείνος λέει "εμένα βρε παιδιά; Αυτός εκεί με μαχαίρωσε" και έδειξε τον Ρουπακιά. Οι υπόλοιποι είχαν φύγει».

Πρόεδρος: Ούτε αυτούς τους προλάβατε;
Μάρτυρας: Είχαν "σπάσει" δεν υπήρχαν άλλα άτομα.
Πρόεδρος: Έτρεξε κάποιος να πιάσει έναν από αυτούς; Ασχολήθηκε κανένας με αυτούς;
Μάρτυρας: Έφυγαν και δεν καταφέραμε να τους πιάσουμε... Και ο Φύσσας φώναξε "όχι εμένα ρε παιδιά αυτός με μαχαίρωσε". Είδα τον Ρουπακιά μέσα στο αυτοκίνητο και ήταν έτοιμος να φύγει. Αστραπιαία πήγα εκεί. Του είπα "πού πας, σταματά". Δεν θυμάμαι αν η μηχανή του αυτοκινήτου ήταν αναμμένη .
Πρόεδρος: Αναρχικούς είδατε;
Μάρτυρας: Όχι
Πρόεδρος: Χρυσαυγίτες είδατε;
Μάρτυρας: Με τα χαρακτηριστικά όχι. Όλα έγιναν μέσα σε 4 λεπτά.
Ο αστυνομικός κατέθεσε πως πλησίασε τον Ρουπακιά και τον ρώτησε: "Πού πας τι κάνεις;" και ότι εκείνος απάντησε "Τίποτα".

«Κοίταξα προς τον Φύσσα και μου είπε "Ναι αυτός με μαχαίρωσε". Γύρισα στον Ρουπακιά "Τι έκανες;" του λέω. Ήταν ήρεμος και μου απάντησε "τίποτα, περαστικός ήμουν". Ο Ρουπακιάς ήταν ψυχρός και ψύχραιμος. Μετά από συμπλοκή υπάρχει ένταση, ανεβαίνει ο παλμός αυτός ήταν πολύ ήρεμος δεν είχε παλμούς δεν ήταν ιδρωμένος».

Αναφερόμενος στον μουσικό, ο αστυνομικός είπε: «Ο Φύσσας έλεγε πονάω εδώ και έπιανε την καρδιά του. Μετά από λίγο μπήκε ο Ρουπακιάς στο περιπολικό. Κανένας δεν προσπάθησε να μας εμποδίσει. Παραμείναμε μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο. Έκανε 40 λεπτά... Στα πρώτα 10 λεπτά ο Φύσσας ήταν όρθιος και μας μιλούσε και μετά μια κυρία, φίλη του, τον έβαλε να κάτσει στο πλατύσκαλο. Ήρθαν και άλλοι φίλοι του. Μια γυναίκα είπε πως είναι νοσηλεύτρια τον κοίταξε και έφυγε».

Πρόεδρος: Μάρτυρες βρήκατε;
Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι. Έγιναν κάποιες προσαγωγές αλλά δεν ξέρω αν έγιναν συλλήψεις.
Πρόεδρος: Όλοι αυτοί είχαν σχέση μεταξύ τους;
Μάρτυρας: Πώς να σας απαντήσω σε αυτό;
Πρόεδρος: Ως αστυνομικός που επιληφθήκατε ....
Μάρτυρας: Θεωρώ πως είναι ένα το κομμάτι. Υπήρχε συνοχή στο περιστατικό. Δεν πιστεύω πως ήταν τυχαίο. Δεν είναι δύο περιστατικά. Πιστεύω πως ήταν το ίδιο περιστατικό.
Πρόεδρος: Εκ των υστέρων σκεπτόμενοι τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει για να αποτραπεί η δολοφονία;
Μάρτυρας: Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε εκείνη τη στιγμή. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα.
Πρόεδρος: Το αποτέλεσμα δεν απεφεύχθη ...
Μάρτυρας: Το αποτέλεσμα ήταν πολύ δυσάρεστο. Οι ενέργειες μας ήταν οι καλύτερες. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο. Αμέσως ενεργήσαμε χωρίς καθυστέρηση. Δεν μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο...
Πρόεδρος: Ποιο θεωρείται καλό και ψάχνουμε το καλύτερο; Τι σας εμπόδισε να κάνετε κάτι άλλο; Σε τέτοιες περιπτώσεις γρήγορα γίνονται όλα.
Μάρτυρας: Γρήγορα κινηθήκαμε και εμείς.
Πρόεδρος: Καταστήσατε την παρουσία σας σαφή;
Μάρτυρας: Σαφέστατη την κάναμε.
Πρόεδρος: Αυτό δεν είχε αποτέλεσμα... Ούτε έναν δεν ελέγξατε, οκτώ αστυνομικοί ... Είναι και θέμα εμπιστοσύνης και ως προς την ασφάλεια που έχεις. Θα νιώσει κάποιος ασφαλής;
Μάρτυρας: Ναι
Πρόεδρος: Γιατί; Πώς θα νιώσει ασφαλής; Είπατε στο κέντρο σας "που μας στέλνεις; Στείλτε γρήγορα ενισχύσεις;". Εσείς δεν είχατε διαπιστώσει καν ποιες ήταν οι δυο ομάδες και ήσασταν και επικεφαλής.
Πρόεδρος: Φοβηθήκατε ;
Μάρτυρας: Όχι
Πρόεδρος: Η υπηρεσία σας, σας αντάμειψε ;
Μάρτυρας: Κάποιους ...
Πρόεδρος : Εσείς ήσασταν ανάμεσα σε αυτούς;
Μάρτυρα: Όχι ήταν να πάρουμε κάτι ... αλλά δεν το πήραμε .

Η πρόεδρος επισήμανε στον κ. Τσολακίδη πως στην προανακριτική του κατάθεση είχε αναφερθεί σε "δύο άτομα που συμπλέκονταν" ενώ η εισαγγελέας του ανέφερε πως σε άλλη κατάθεση του είχε πει πως "ο Ρουπακιάς είχε αναμμένη μηχανή και είχε βάλει πρώτη για να φύγει".

Ο αστυνομικός στο διάλειμμα του δικαστηρίου δέχθηκε βολές από τον θείο του Παύλου Φύσσα, ο οποίος τον αποκάλεσε "αστυνόμο Σαΐνη" και του φώναξε πως «την αδιαφορία που έδειξες εκείνο το βράδυ θα την θερίσεις μία μέρα στη ζωή σου. Γιατί σου τραβούσε το μπατζάκι εκείνο το βράδυ η κοπέλα του Παύλου».
Αλλά και αμέσως μετά τη διακοπή της δίκης για τον Σεπτέμβριο, επικράτησε ένταση ανάμεσα στο ακροατήριο με αντιφασιστικά συνθήματα.
Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας συνήγοροι υπεράσπισης υπέβαλλαν ενστάσεις σχετικά με τη χρήση απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ενώ αναφέρθηκαν και στη χρήση εγγράφων και ακουστικού υλικού «που προέρχεται από παράνομη διαρροή στα ΜΜΕ και παραβίαση της μυστικότητας της ανάκρισης».
Η εισαγγελέας εισηγήθηκε την απόρριψη των αιτημάτων.

Συνήγοροι υπεράσπισης επανήλθαν στο αίτημα για κλήτευση του πρώην υπουργού κ. Δένδια, αιτούμενοι επιπλέον να εξεταστεί ο πρώην υπουργός κατ' αντιπαράσταση με τον ιδιοκτήτη του ζαχαροπλαστείου στο οποίο φέρεται ότι πήγε την επόμενη της δολοφονίας στο πλαίσιο της έρευνας της αστυνομίας. Η πολιτική αγωγή απάντησε πως δεν θεωρεί απαραίτητη την παρουσία του κ. Δένδια. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως θα ήταν χρήσιμο να έρθει στο δικαστήριο για «να δώσει εξηγήσεις για ποιο λόγο ανέχτηκε τα τάγματα εφόδου να δρουν τόσα χρόνια ανενόχλητα».
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 5 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Κορυδαλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: