Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΓΚΥΡΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

«Υeni Safak»:
"Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι
πίσω από το πραξικόπημα"


 


 Εν μέσω ενός πρωτοφανούς διωγμού στρατιωτικών, αστυνομικών δικαστικών, δημοσιογράφων και δημοσίων υπαλλήλων που ξεπερνούν τους 60.000 –και συνεχίζει απτόητος ο Ερντογάν – έμμεσα ρίχνει ευθύνες στις ΗΠΑ. 


Όχι πλέον επειδή δεν του στέλνει τον ιμάμη Fethullah Gülen αλλά κατονομάζει με  δύο αλλεπάλληλα δημοσιεύματά της η εφημερίδα (δημοσιογραφικό όργανο του Ερντογάν) Yeni Safak (*) αποκαλύπτει τα ονόματα δύο αμερικάνων αξιωματούχων «οι οποίοι κρύβονται πίσω από τους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου».
 


  Εκτός από κορυφαίο Αμερικανό στρατηγό που αποστρατεύτηκε πριν λίγο καιρό, εμπλέκει στη διοργάνωση και την εποπτεία του πραξικοπήματος στην Τουρκία, η εφημερίδα “Yeni Safak”  και τον Χένρι Μπάρκεϊ πρώην στέλεχος της CIA και νυν διευθυντή του μεσανατολικού τμήματος του Woodrow Wilson International Center for Scholars, κατηγορούν οι Τούρκοι ως τον δεύτερο υψηλόβαθμο Αμερικανό που ενορχήστρωσε το πραξικόπημα.




   Ο πρώτος «αρχισυνωμότης», είναι ο πρώην επικεφαλής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν, τη Διεθνή Δύναμη Ασφάλειας και Συνδρομής ISAF (International Security Assistance Force), ο στρατηγός John F. Campbell, από τις 26 Αυγούστου 2014 έως την 1η Μαΐου 2016, ο οποίος φέρεται ως εκ των κορυφαίων της «πυραμίδας» των διοργανωτών του πραξικοπήματος.  Η εφημερίδα, τον χαρακτηρίζει "οργανωτή και χρηματοδότη των πραξικοπηματιών".
 Το σενάριο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας της Τουρκίας θέλει τον στρατηγό να λειτουργεί για λογαριασμό της CIA, αλλά και ότι διακίνησε μέχρι και κονδύλι περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό της, μέσω νιγηριανού τραπεζικού ιδρύματος, την UBA Bank (United Bank of Africa, υποκατάστημα Νιγηρίας), για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος.
 


  Ως μία εκ των αποδείξεων που προσκομίζουν οι Τούρκοι, είναι ο ισχυρισμός ότι βρέθηκε τσάντα με πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό στον συλληφθέντα ταξίαρχο Μεχμέτ Ντισλί, το οποίο εικάζεται – ή θεωρείται δεδομένο – ότι αφορά στα χρήματα που είχε μοιράσει η CIA για το πραξικόπημα…
  Από τον περασμένο Μάιο, ο Κάμπελ φέρεται να πραγματοποίησε δύο απόρρητες επισκέψεις στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ με αποστολή τις προετοιμασίες για το πραξικόπημα, σε μια διαδικασία που συμπεριλάμβανε και τη «χαρτογράφηση» των στελεχών της βάσης, με την κατάταξή τους σε τρεις κατηγορίες, τους φιλικά προσκείμενους στους ισλαμιστές, τους ουδέτερους και τους φιλικά προσκείμενους σε ενδεχόμενη απόπειρα ανατροπής…
 

Χένρι Μπάρκεϊ, ο No 2 Αμερικάνος συνωμότης
 


  Όπως αναφέρει το δημοσιογραφικό όργανο του Ερντογάν, η εφημερίδα “Yeni Safak”, επικαλούμενη πηγές της τουρκικής αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών, ο Μπάρκεϊ συναντήθηκε το βράδυ του πραξικοπήματος με άλλα 17 άτομα, κυρίως ξένους, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης.
Η συνάντηση διήρκεσε μέχρι το πρωί της 16ης Ιουλίου, ενώ σύμφωνα με το προσωπικό του ξενοδοχείου παρακολουθούσαν από την τηλεόραση την εξέλιξη του πραξικοπήματος.
 


 Οι περισσότεροι εκ των μετεχόντων στην συνάντηση ήταν ξένοι αναλυτές ή ακαδημαϊκοί. Η συνάντηση έγινε σε ειδική αίθουσα του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με τον διευθυντή του ξενοδοχείου ο Μπάρκεϊ είπε πως σκόπευε να παραχωρήσει συνέντευξη στο CNN στις 04.00 το πρωί της 16ης Ιουλίου και στη «Φωνή της Αμερικής» στις 06.00.
 


  Επίσης σύμφωνα με τους Τούρκους, έκανε σειρά τηλεφωνημάτων εκείνο το βράδυ.
  Η αστυνομία που ερεύνησε το δωμάτιό του ανακάλυψε ένα παλαιού τύπου κινητό τηλέφωνο χωρίς δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, μαζί με έναν φορητό υπολογιστή και ένα smart phone.
 Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως ο Μπάρκεϊ κατέστη ύποπτος διότι τόλμησε να πει την αλήθεια για το πραξικόπημα λέγοντας σε συνέντευξή του: «Είναι ένα πραξικόπημα χωρίς νικητές. Όλοι έχασαν, ακόμα και η κυβέρνηση που επέζησε αυτού».
 


  Είπε επίσης ότι η Τουρκία μετά το πραξικόπημα εισέρχεται σε μια περίοδο χάους. «Ο Ερντογάν έχει αποδυναμωθεί τώρα. Ακόμα κι αν κερδίσει επιπλέον συνταγματικές αρμοδιότητες, έχει αποδυναμωθεί διότι η εικόνα του ακατάβλητου ηγέτη που είχε σχηματίσει δεν υπάρχει πια. Τώρα θα κοιτάζει συνεχώς πίσω από την πλάτη του. Θα εμπιστεύεται λίγους και δεν θα μπορεί να κυβερνά παρά μόνο μέσω διαταγμάτων» είχε πει.
  Ο Μπάρκεϊ είναι γνωστός για το βιβλίο του «Το Κουρδικό ζήτημα της Τουρκίας» που είχε γράψει μαζί με τον πρώην διευθυντή της CIA Γκράχαμ Φούλερ, τον οποίο επίσης οι Τούρκοι θεωρούν υποστηρικτή του Γκιουλέν διότι υποστηρίζει να μην εκδοθεί ο ιμάμης στην Τουρκία.
 

 Ο Μπάρκεϊ είχε παλαιότερα συναντηθεί με τον Κούρδο ηγέτη Οτζαλάν στην Ιταλία πριν τον παραδώσει η Ελλάδα και τον είχε συμβουλεύσει να μείνει εκεί.
 Η σύζυγός του επίσης εργαζόταν για την CIA για σειρά ετών. Όλα αυτά τον καθιστούν ύποπτο στα μάτια των υποστηρικτών του καθεστώτος Ερντογάν.
 

Γιλντιρίμ:«Επιστρέφουμε στην κανονικότητα»

 
  O πρωθυπουργός της Τουρκίας Binali Yildirim σε δηλώσεις του στο Bloomberg υποστηρίζει πως «σταδιακά αποκαθίσταται η ομαλότητα στη χώρα και η κυβέρνηση σχεδιάζει να συνεχίσει την πορεία στην ανάπτυξη». «Για το λόγο αυτό –πρόσθεσε - δεν σχεδιάζει να προκηρύξει νέες εκλογές».
 

Πάντως είπε ακόμη πως οι διωγμοί εναντίον εκείνων που αναμείχθηκαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα «σχεδόν έχουν τερματισθεί, αλλά οι αλλαγές στο στράτευμα θα συνεχισθούν».
 

Μεταξύ άλλων, εντάλματα σύλληψης εις βάρος 42 δημοσιογράφων εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Η γνωστή σχολιαστής και πρώην βουλευτής Ναζλί Ιλιτσάκ περιλαμβάνεται μεταξύ των 42.
Με λίγα λόγια, μπορεί το πραξικόπημα να απέτυχε, όμως οι επιπτώσεις του μπορεί να παραλύσουν την Τουρκία για πολύ καιρό ακόμη.

 (*) http://www.yenisafak.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: