Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Η ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ


Αυτό το σπίτι ποιο από τα κορυφαία αρπακτικά  θα δαγκώσει πρώτο;  Το δημόσιο ή οι τράπεζες;



Το ελεύθερο στους τραπεζίτες να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις ακόμη και απέναντι στην πρώτη και κύρια κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών, βάζει στα σκαριά η κυβέρνηση.
Το μέτρο ανακινήθηκε από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θ. Σκορδά. 

Με χτεσινές δηλώσεις, επισήμανε ότι από την πλευρά του υπουργείου αναζητείται η εύρεση «δίκαιης λύσης» και για τις δύο πλευρές (τράπεζες και λαϊκά νοικοκυριά) και συγκεκριμένα η «μερική αναστολή των πλειστηριασμών από την 1η Γενάρη του 2014». Προκειμένου να συγκαλύψει το μέγεθος της βαρβαρότητας που σχεδιάζουν να κλιμακώσουν, ισχυρίστηκε ότι «δεν πρόκειται να πάμε σε πλήρη αποδέσμευση αυτών των ακινήτων από 1/1/2014».


Σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση, μέχρι τα τέλη του 2013 απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων με αντικειμενική αξία μέχρι 200.000 ευρώ, καθώς και για τα ακίνητα που αποτελούν την πρώτη κατοικία, ανεξαρτήτως της αξίας τους. Η κυβέρνηση προωθεί τώρα την άρση της προβλεπόμενης προστασίας, μέτρο που αποτελεί και «σύσταση» του ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η άρση της προβλεπόμενης προστασίας από το Γενάρη του 2014, θα γίνεται με τη σταδιακή μείωση της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου κάτω από το οποίο θα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, τα στεγαστικά δάνεια που οι τραπεζίτες βγάζουν στο «κόκκινο» (σε καθυστέρηση πάνω από 3 μήνες) εμφανίζουν συνεχή επιδείνωση, φτάνοντας στο 20,2% της συνολικής μάζας των στεγαστικών των δανείων που έχουν χορηγηθεί. Είναι απόλυτα φανερό ότι με το νέο μέτρο έρχονται να θωρακίσουν τα συμφέροντα των τραπεζών και των μεγαλομετόχων τους.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, εξαιρετικά επίκαιρες αναδεικνύονται οι προτάσεις νόμου που το ΚΚΕ έχει καταθέσει στη Βουλή για την προστασία και ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από τα χρέη προς τις τράπεζες. 

Οι προτάσεις του Κόμματος αυτού εκτός από την απαγόρευση των πλειστηριασμών, προβλέπουν και άλλες απαλλαγές από τόκους και κεφάλαιο, σε ό,τι αφορά τα δάνεια οικογενειών με ετήσιο εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ως οφειλές προς τα πιστωτικά ιδρύματα, ορίζονται οι οφειλές από κάθε μορφής δάνειο, καθώς και οι οφειλές από πιστωτικές κάρτες.

Να θυμίσω πως οι προτάσεις αυτές απορρίφθηκαν μετά πολλών γελώτων από τα υποχείρια των τοκογλύφων.. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: