Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Η Elizabeth May, Καναδή βουλευτής στις Σκουριές:
 
 
 
Πρωτόγνωρη διαδικασία εξόρυξης πρωτόγνωρη και η καταστροφή!!
 
 
Την αλληλεγγύη της στους αγώνες ενάντια στις καταστροφικές εξορύξεις και τη μεταλλουργία χρυσού εξέφρασε η Elizabeth May, επικεφαλής των Καναδών Πράσινων, βουλευτής του καναδικού Κοινοβουλίου και δεσμεύτηκε να μεταφέρει στην καναδική κοινή γνώμη και το Κοινοβούλιο τα προβλήματα που δημιουργούνται και το άσχημο κλίμα εναντίον εταιρειών καναδικών -κατά κύριο λόγο- συμφερόντων.
 
Η Καναδή βουλευτής δήλωσε, μάλιστα, ότι κατά την επιστροφή της στον Καναδά θα συναντηθεί ξανά με τoν διευθυντή της Eldorado Gold, Paul Wright,  για να μεταφέρει τις εμπειρίες της και να διερευνήσει την αντιστοιχία της κατάστασης που συνάντησε στην Ελλάδα με αυτή που της παρουσίασε η εταιρία πριν το ταξίδι της.
 
Η Elizabeth May, που ήρθε στην Ελλάδα προσκεκλημένη των Οικολόγων Πράσινων,  έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μοναδικό δάσος οξυάς στις Σκουριές, που σχεδιάζεται να μετατραπεί σε τέλμα εναπόθεσης αποβλήτων. Σε ό,τι αφορά τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στη Χαλκιδική, τόνισε ότι η μέθοδος αυτή δεν είναι δοκιμασμένη σε τέτοια μεγάλη κλίμακα για εξορύξεις χρυσού και εξέφρασε τον προβληματισμό της για τη χρήση της μεθόδου σε πετρώματα με τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό, κάτι που σκοπεύει να το διερευνήσει περαιτέρω με την Eldorado Gold στον Καναδά.
 
Η Καναδή Πράσινη βουλευτής δικαιολόγησε επίσης πλήρως την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας της Θράκης  στις εξορύξεις χρυσού εξαιτίας του κυανίου που και η ίδια η εταιρία (Eldorado Gold) αναγνωρίζει ότι θα χρησιμοποιήσει για την εκεί εξόρυξη.
 
Αναφερόμενη, τέλος, στη συνάντησή της με τη διεύθυνση και τους εκπροσώπους των εργαζομένων της «Ελληνικός Χρυσός», αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλη συναισθηματική ένταση και ότι της είναι προφανές πως το θέμα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία, τόσο από τη μεριά των υποστηρικτών όσο και από αυτή των κινημάτων που αντιτίθενται στις εξορύξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: