Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Πενήντα δις ευρώ η φοροδιαφεύγουσα φορολογητέα ύλη

Πάρτι έχει στήσει η φοροδιαφυγή

Ατέλειωτο πάρτι έχουν στήσει οι φοροφυγάδες στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση να παραμένει στο στάδιο της καταγγελίας και των προαναγγελιών όσον αφορά την αντιμετώπισή της. Μία στις δύο επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν, τα εικονικά τιμολόγια κάνουν θραύση ακόμη και στον αγροτικό τομέα (π.χ. για επιδοτήσεις), κυκλώματα στη διακίνηση αγαθών παραβαίνουν τη νομοθεσία, στο εμπόριο παρακρατούνται τεράστια ποσά ΦΠΑ.

Στο «μικροσκόπιο» του εισαγγελέα οι επιστροφές φόρου πάνω από 50.000 ευρώ

Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές τα ποσοστά φορολογικής παραβατικότητας εκτινάσσονται σε ασύλληπτα επίπεδα, άνω του 50% (Αττική), του 54% (Πελοπόννησος), του 60% (Στερεά Ελλάδα), του 65% (Δυτική Μακεδονία), του 65% (Νότιο Αιγαίο) ακόμη και του... 71% (!) στα Ιόνια νησιά, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν διενεργήσει το ΣΔΟΕ και οι περιφερειακές του υπηρεσίες από την αρχή του χρόνου.


Την ίδια ώρα μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» των οικονομικών εισαγγελέων οι επιστροφές φόρου από 50.000 ευρώ και άνω ως ύποπτες. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπ. Μουζακίτης έχει ζητήσει από όλες τις μεγάλες ΔΟΥ της χώρας τα πλήρη στοιχεία των φακέλων φορολογουμένων, κυρίως νομικών προσώπων, που εμφανίζουν επιστροφές φόρων μεγαλύτερες των 50.000 ευρώ για τη διετία 2010-2011.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν εντοπιστεί κάποιες υποθέσεις εταιρειών στις οποίες τα ποσά επιστροφής είναι "αφύσικα" μεγάλα. Στο εισαγγελικό γραφείο βρίσκονται ήδη υπό διερεύνηση περισσότερες από 250 περιπτώσεις και ο Σπ. Μουζακίτης έχει αρχίσει να καλεί ενώπιόν του τους εκπροσώπους εταιρειών που ελέγχονται. Η έρευνα ξεκίνησε μετά τις δηλώσεις του πρώην γενικού γραμματέας πληροφορικών συστημάτων Διομ. Σπινέλλη, ο οποίος δημόσια (σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ) είχε προβεί σε καταγγελίες για διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Είχε επίσης αναφερθεί και στον λεγόμενο κανόνα του «4-4-2» ή αλλιώς στο «40%-40%-20%» (πρόκειται για τα ποσοστά του 40% για την «έκπτωση» επί του προστίμου που παρέχει στον φορολογούμενο ο ελεγκτής, το άλλο 40% αντιστοιχεί στο ποσό που λαμβάνει για τον εαυτό του ο ελεγκτής και το υπόλοιπο μόλις 20% αφορά το τελικό έσοδο που καταλήγει στα κρατικά ταμεία). Υπενθυμίζεται ότι ο Δ. Σπινέλλης είχε υποστηρίξει ακόμη τα εξής: «Είναι γνωστό ότι, όταν πρόκειται το κράτος να επιστρέψει αρκετά υψηλά ποσά φόρου στον φορολογούμενο, ένα 8% πηγαίνει κατευθείαν στην τσέπη του εφοριακού υπαλλήλου».

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ από την αρχή του χρόνου σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε 6.745 ελέγχους στο δίμηνο επί συνόλου 28.000 που έχουν οριστεί για ολόκληρο το 2012 καταγράφηκαν 52.570 παραβάσεις που αντιστοιχούν σε 18 παραβάσεις κατά μέσον όρο σε κάθε έλεγχο.

Εκτιμήσεις αρμοδίων για το όλο θέμα προσδιορίζουν τη διαφεύγουσα φορολογητέα ύλη περίπου στα 50 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 23% του ΑΕΠ, ενώ η Eurostat υπολογίζει μόνο τη φοροδιαφυγή από τον ΦΠΑ στο 30% ενώ θραύση κάνουν ανάμεσα σε επιχειρηματίες τα πλαστά - εικονικά τιμολόγια για να αντιστρέψουν την πληρωμή του ΦΠΑ σε επιστροφή, ενώ κάποιοι δεν υποβάλλουν καν δήλωση απόδοσης φόρου, με φοροφυγάδες να έχουν στήσει μέχρι και εικονικές επιχειρήσεις ("επιχειρήσεις - σφραγίδα") μέσω των οποίων προμηθεύονται τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια για τη μείωση του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος και του τελικού φόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: