Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

ΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ: Η ΛΙΒΥΗ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΓΚΑΝΚΣΤΕΡΣ

Πήρα μια επιστολή (το όνομα του συγγραφέα της στην διάθεσή μας) δια της οποίας μας ενημερώνει επί ορισμένων θεσμικών μέτρων που είχε λάβει ο Καντάφι για να υπερασπίσει το λαϊκό στοιχείο της χώρας του αλλά και τον πλούτο που είχε συσσωρρεύσει στο όνομα της Λιβύης σε διάφορες τράπεζες της υφηλίου και επί του οποίου σήμερα έχουν βάλλει χέρι οι δυτικοί γκάνκστερς. Πολλά από αυτά μου είναι γνωστά άλλωστε κατά την διάρκεια της ιμπεριαλιστικής επίθεσης στην πολύπαθη αυτή χώρα είχα εκτεταμμένα αναφερθεί επομένως τα προσυπογράφω γιατί έχω επισκεφθεί σημοσιογραφικά την Λιβύη τρεις φορές και τα γνωρίζω από πρώτο χέρι.
 σπουδαστής πιλότος στην Ελληνική σχολή Ικάρων

Η επιστολή:

1. Στη Λιβύη δεν υπήρχαν λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος. Οηλεκτρισμός ήταν δωρεάν για όλους τους πολίτες της.
2. Δεν υπήρχαν τόκοι στα δάνεια. Οι τράπεζες της Λιβύης ήταν κρατικέςκαι τα δάνεια δίνονταν, σύμφωνα με το νόμο, σε όλους τους πολίτες τηςμε μηδενικό (0%) επιτόκιο.
3. Η κατοικία θεωρείτο ένα ανθρώπινο δικαίωμα στη Λιβύη. Ο Καντάφιορκιζόταν ότι οι γονείς του δεν θα αποκτήσουν σπίτι μέχρι ότου όλοι οιυπόλοιποι Λίβυοι είχαν αποκτήσει το δικό τους. Ο πατέρας του Καντάφιαπεβίωσε, ενώ ο ίδιος, η σύζυγος του και η μητέρα του ζούσαν ακόμη σεμια σκηνή.
4. Όλα τα νεόνυμφα ζευγάρια στη Λιβύη λάμβαναν 60.000 δηνάρια (περίπου50.000 δολάρια ΗΠΑ) από τη κυβέρνηση για να αγοράσουν το πρώτο τουςδιαμέρισμα και για να βοηθηθούν στο ξεκίνημα της οικογένειας τους.

5. Η παιδεία και οι ιατρική περίθαλψη ήταν δωρεάν στη Λιβύη. Πριν τηνάνοδο του Καντάφι στην εξουσία, μόνον το 25% των Λίβυων ήξερανανάγνωση και γραφή. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι 83%.


6. Όσοι Λίβυοι αποφάσιζαν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του αγρότη,λάμβαναν δωρεάν αγροτική γη, δωρεάν αγροτική κατοικία και δωρεάνεξοπλισμό για να ξεκινήσουν τις φάρμες τους.
7. Όσοι Λίβυοι δεν μπορούσαν να βρουν την εκπαίδευση ή την ιατρικήπερίθαλψη που χρειάζονταν στη Λιβύη, λάμβαναν χρηματοδότηση από τηκυβέρνηση για να πάνε στο εξωτερικό. Η χρηματοδότηση δεν κάλυπτε απλάτα δίδακτρα ή τα έξοδα νοσηλείας αλλά λάμβαναν επίσης 2.300δολάρια/μήνα για έξοδα διαμονής και μετακινήσεων.
8. Η κυβέρνηση της Λιβύης επιδοτούσε το 50% του κόστους αγοράςιδιωτικής χρήσης οχημάτων.
9. Η τιμή της βενζίνης στη Λιβύη ήταν 0,14 δολάρια/λίτρο.
10. Η Λιβύη δεν έχει εξωτερικό χρέος και τα συναλλαγματικά τηςαποθέματα φτάνουν τα 150 δισ. δολάρια (σήμερα, τα κεφάλαια αυτά έχουν"παγώσει" παγκοσμίως).
11. Αν κάποιος Λίβυος δεν μπορούσε να βρει εργασία μετά την αποφοίτησητου, το κράτος του κατέβαλε το μέσο μισθό του επαγγέλματος που θαλάμβανε αν ήταν εργαζόμενος, μέχρι ότου έβρισκε εργασία.
12. Ένα μέρος των πωλήσεων πετρελαίου της Λιβύης, πιστωνόταν απευθείαςστους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των Λίβυων πολιτών.
13. Κάθε μητέρα που γεννούσε ένα παιδί λάμβανε 10.000 δολάρια ΗΠΑ.
14. Στη Λιβύη, σαράντα καρβέλια ψωμί κόστιζαν 0,15 δολάρια.
15. Το 25% των Λίβυων έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο.
16. Ο Καντάφι είχε ξεκινήσει το μεγαλύτερο αρδευτικό έργο του κόσμου,γνωστό ως Great Man-Made River, ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε νερό σεολόκληρη την ερημώδη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: