ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΜΑΣ.. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΑΚΟΥΣ; ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ; ΣΥΣΤΕΛΕΣΑΙ; ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ.-- ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ Ή ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ DNA ΣΟΥ Ή Τ' ΑΠΟΚΤΑΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΟΥΧΗΣΗΣ ΕΞ ΑΠΑΛΩΝ ΟΝΥΧΩΝ ...
«Λάδι στη φωτιά» που σιγοκαίει ευρύτερα στα Δυτικά Βαλκάνια προσθέτει από τα τέλη της περασμένης βδομάδας η απόφαση των κοσοβάρικων αρχών για «λουκέτο» σε μια σειρά από σερβικές υπηρεσίες και οργανισμούς που εκπροσωπούν το Βελιγράδι στο βόρειο Κόσοβο, με αστυνομικές επιχειρήσεις που έγιναν μεταξύ άλλων και στα δημαρχεία των 5 περιοχών όπου πλειοψηφεί συντριπτικά το σερβικό στοιχείο.
Βίντεο που διένειμε η ίδια η κοσοβάρικη αστυνομία δείχνει πάνοπλες δυνάμεις της να εισβάλλουν σε κτίρια κατάσχοντας έγγραφα και υπολογιστές. Μεταξύ άλλων αφαίρεσαν επιγραφές στη σερβική κυριλλική γραφή, αφαιρώντας δε τα σύμβολα του σερβικού κράτους τοποθέτησαν τα αντίστοιχα του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσόβου .
Ο Κοσοβάρος υπουργός Τοπικής Διοίκησης, Ελμπερτ Κράσνικι, δήλωσε ότι «έκλεισαν» τα 5 λεγόμενα «παράλληλα ιδρύματα» στον βορρά (αναφερόμενος στα κτίρια όπου στεγάζονταν τα δημαρχεία σε Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζούμπιν Ποτόκ, Λεπόσαβιτς, Ζβετσάν, αλλά και τα γραφεία της περιφέρειας Μιτρόβιτσα), υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση έγινε γιατί παραβιάζονταν «το Σύνταγμα της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και νόμοι». Σύμφωνα με την αστυνομία, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του αρμόδιου υπουργείου, ώστε να σταματήσουν «παράνομες δραστηριότητες».
Τη Δευτέρα, Σέρβοι έκαναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις περιοχές όπου έγιναν οι αστυνομικές επιχειρήσεις.
Από τη μεριά της, η σερβική κυβέρνηση έχει αντιδράσει κατηγορώντας την Πρίστινα ότι θέλει να αναγκάσει τον σερβικό πληθυσμό να φύγει εντελώς από το Κόσοβο, σε τόνους που πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν αισθητά πιο ήπιους από ό,τι θα αναμενόταν.
Η αμερικάνικη πρεσβεία στην Πρίστινα εξέφρασε σε ανακοίνωσή της «την ανησυχία και την απογοήτευση της Ουάσιγκτον για τις συνεχιζόμενες ασυντόνιστες ενέργειες» των αρχών του Κοσόβου, προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους δράση θα «συνεχίσει να έχει άμεσο και αρνητικό αντίκτυπο στα μέλη της σερβικής κοινότητας και άλλων μειονοτικών κοινοτήτων».
Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις προκαλεί και το σχέδιο της κυβέρνησης Κούρτι να ανοίξει ξανά τη γέφυρα στον ποταμό Ιμπαρ, στη Μιτρόβιτσα, που χωρίζει την περιοχή στο (βόρειο) σερβικό τμήμα και το (νότιο) αλβανικό τμήμα.
Η γέφυρα μένει κλειστή εδώ και πάνω από μια δεκαετία, με τους Σέρβους να έχουν υψώσει μέχρι και οδοφράγματα καταγγέλλοντας απόπειρες για «εθνοκάθαρση» εναντίον τους αν η γέφυρα άνοιγε και οι αλβανόφωνοι της περιοχής μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα. Το Βελιγράδι σχολιάζοντας τα σχέδια γύρω από τη γέφυρα κατηγορεί την Πρίστινα για προσπάθεια «να προκαλέσει σύγκρουση».
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το βράδυ της Παρασκευής 6 Σεπτέμβρη η κυβέρνηση στην Πρίστινα αποφάσισε να κλείσει του συνοριακούς σταθμούς στο Μέρνταρε και το Μπίρνιακ. Είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός των συνοριακών διαβάσεων στην σερβική πλευρά από «μέλη διαφόρων οργανώσεων πολιτών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση των σερβικών παράλληλων θεσμών στο βόρειο Κόσοβο», όπως μεταδόθηκε.
Οι οργανωτές του αποκλεισμού των συνόρων υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την σερβική κυβέρνηση και δρουν αυτόνομα. Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα ο υπουργός Εσωτερικών του προτεκτοράτου, Τζελάλι Σβετσλία, καταδίκασε το γεγονός καταγγέλλοντας την σερβική αστυνομία για συνενοχή επειδή δεν αντιδρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου