Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΚΕΙ ΠΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΧΛΟΣ..

 Τεράστια, καθηλωτική διαδήλωση στο Βελιγράδι ενάντια στην εξόρυξη λιθίου από την πολυεθνική Rio Tinto για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


 

Όπως μας πληροφορεί η σελίδα «Τα δικά μας Βαλκάνια» όλη η Σερβία βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων της κοιλάδας του Jadar που θέλουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους και όχι να τη δουν να μολύνεται για τα κέρδη της Rio Tinto και τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Η εξόρυξη λιθίου είναι μία από τις πιο καταστροφικές επεμβάσεις στη φύση, καθώς οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται αφήνουν πίσω τους κυριολεκτικά κρανίου τόπους. 

Αν και στην εποχή της ηλεκτροκίνησης στην οποία εισερχόμαστε το λίθιο αποτελεί υπερπολύτιμο ορυκτό για την κατασκευή μπαταριών, δεν είναι τυχαίο ότι κράτη όπως η Γερμανία, τα οποία διαθέτουν κοιτάσματα, δεν προχωρούν σε εκμετάλλευσή τους. 

Δεν ισχύει όμως το ίδιο, όταν λίθιο ανακαλύπτεται σε φτωχές περιοχές της Σερβίας, όπως η κωμόπολη Λόζνιτσα. Εκεί, η Rio Tinto αγοράζει γη, διώχνει κατοίκους και περιμένει το πράσινο φως από την κυβέρνηση για μια οικολογική καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: