Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Ο ΚΑΒΓΑΣ ΓΙΑ ΤΟ... ΠΑΠΛΩΜΑ

 Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ παίζει σε επίπεδο Τσάμπιονς Λινγκ αλλά η σφυρίκτρα έναρξης του φονικού ανταγωνισμού είναι στα χέρια της Τουρκίας. Νάτο και ξερό ψωμί.. 



Αυξάνονται οι «παρενέργειες» από την όξυνση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου, επιβεβαιώνοντας ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην περιοχή παίζουν διπλό ρόλο: 

Από τη μια οξύνουν τους ανταγωνισμούς και από την άλλη γίνονται καταλύτης διευθετήσεων, που για τα κέρδη των μονοπωλίων ναρκοθετούν τα συμφέροντα των λαών. 

Το συγκεκριμένο έργο είναι τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, με το σχέδιο «Great Sea Interconnector», προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, που χρηματοδοτείται με 658 εκατ. από την ΕΕ. 

Με τη διασύνδεση προωθείται η «ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», η οποία δεν πρόκειται να φέρει φθηνότερο ρεύμα στα νοικοκυριά, αλλά θα φέρει σίγουρα περισσότερο «ζεστό» χρήμα στα ταμεία των μονοπωλίων της Ενέργειας.

Ο καβγάς γίνεται τώρα για το ποια πλευρά θα αναλάβει το «γεωπολιτικό ρίσκο», που αυξάνεται με την πολεμική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, αλλά και τη στάση της Τουρκίας που διεκδικεί συμμετοχή και μερίδιο από το ενεργειακό Ελντοράντο της Ανατολικής Μεσογείου. 

Η Κύπρος, που φαίνεται να αντιδρά σ' αυτήν τη φάση, «ζυγίζει» τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τα οικονομικά οφέλη για τους ομίλους της, ενώ αυξάνονται οι πιέσεις για την εκτέλεση του έργου από την ανάδοχο εταιρεία «Nexans», με έδρα στη Γαλλία. 

Ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, πόλεμοι, δίκτυα, ενεργειακά σχέδια, όλα μπλεγμένα σαν κουβάρι από τα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις και τις διεθνείς συμμαχίες τους, με τους λαούς να πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα και τα καύσιμα, όπως πανάκριβα θα κληθούν να πληρώσουν και το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης ανάφλεξης «όλων με όλους» στην περιοχή.

Πηγή Ρίζος

Δεν υπάρχουν σχόλια: