Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

ΠΝΙΓΜΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥΣ

 «Τρέχουν» τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης σαρώνοντας δικαιώματα και περιουσίες και ότι άυλο ή υλικό αγαθό κρατούν ακόμη τα νοικοκυριά.  


 

Ενα από αυτά τα προαπαιτούμενα είναι και η μείωση του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους, με το λεγόμενο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων «Ηρακλής». 

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, μέσω των τιτλοποιήσεων του προγράμματος «Ηρακλής» οι τράπεζες πέτυχαν μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Αναλυτικότερα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αγγίζουν τα 70 δισ. ευρώ, ενώ πριν 5 χρόνια ήταν στα 90 δισ. ευρώ, δηλαδή 30% υψηλότερα απ' ό,τι σήμερα. 

Στο τέλος του 2023 τα «κόκκινα» δάνεια προς τις τράπεζες έπεσαν κάτω από τα 10 δισ. ευρώ, ενώ 59,2 δισ. βρίσκονταν πια στα χέρια των διαχειριστών απαιτήσεων. 

Αντίστοιχα, το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τις τράπεζες έφταναν στα 68,5 δισ. και άλλα 23,7 δισ. «κρατούσαν» οι servicers. 

Πώς έγινε αυτό; 

Με πλειστηριασμούς και εξώσεις, με κατασχέσεις και θηλιά στον λαιμό του εξαθλιωμένου λαού. 

Κάπως έτσι διαγράφονται οι «επιτυχίες της οικονομίας» που λέει η κυβέρνηση: Βυθίζουν τον λαό στη φτώχεια για να «καθαρίζουν» οι τραπεζικοί όμιλοι τα χαρτοφυλάκιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: