Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

ΣΑΝ ΧΘΕΣ

 


1814 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης εξορίζεται στο νησί Ελβα ως «αιχμάλωτος της Ευρώπης». Ο ηγέτης που ποτέ δεν έμαθε πως η νίκη έχει πολλούς πατέρες αντιθέτως της ήττας που είναι ορφανή..


1821 Στη σύσκεψη της Καρύταινας οι επαναστατημένοι Ελληνες εκλέγουν τους Φιλικούς Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και Ιάκωβο Τομπάζη αρχιστράτηγο και ναύαρχο του Αγώνα αντίστοιχα. (Θαρρώ πως πρέπει να ήταν η πρώτη και εντέλει η μόνη φορά που οι Έλληνες φωτίστηκαν δημιουργικά..Βεβαίως κατόπιν δεν ξέχασαν τον ανυπέρβλητο ατομισμό τους φυλακίζοντας τον γέρο του Μοριά )

1944 Η μάχη στο «Κάστρο του Υμηττού»: Μια από τις πιο λαμπρές σελίδες του αγώνα του λαού της Αθήνας κατά των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους.

Τα ξημερώματα της 29ης Απριλίου του 1944 οι ΕΛΑΣιτες Δημήτρης Αυγέρης, Κώστας Φολτόπουλος και Θάνος Κιοκμενίδης ξεκίνησαν πόλεμο μόνοι αυτοί κατά διμοιριών των ταγματασφαλιτών (γνωστοί και ως Χίτες) και μονάδων του γερμανικού στρατού υπερασπιζόμενοι την οπλαποθήκη του Ελάς επί της οδού Αγραίων του Υμηττού. Ήταν σαν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Ηττήθηκαν νομοτελειακά γράφοντας μια μεγαλειώδη ιστορία με την θυσία τους, αφού έγιναν ολοκαύτωμα. Πάντα θα συγκινούμαι γιατί μου ανατέθηκε σε βρεφονηπιακή δημοσιογραφική ηλικία μια επετειακή καταγραφή του ηρωϊσμού τους...

1961 Πεθαίνει ο Γιάννης Κορδάτος, ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες μαρξιστές ιστορικούς, με πλούσια βιβλιοπαραγωγή γύρω από το εργατικό και αγροτικό κίνημα, αλλά και τη γενική Ιστορία της Ελλάδας. Υπήρξε στέλεχος του ΣΕΚΕ - ΚΚΕ, μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής (1920 - 1927), καθώς και Γραμματέας της ΚΕ (1922 - 1924). (Δημιουργικός ιστορικός και μέντοράς μου. Παραθέτει το γεγονός, στη συνέχεια την άποψη των σημαντικότερων ιστορικών επί αυτού και εν τέλει καταγράφει την δική του. Προνομιούχος ο μελετητής του γιατί του δίνεται η δυνατότητα των συγκρίσεων έτσι ώστε να προσεγγίσει ασφαλώς την πραγματικότητα)

1963 Το Δ' Πανσπουδαστικό Συνέδριο αποφασίζει τη δημιουργία φοιτητικής ένωσης με την επωνυμία Εθνική Φοιτητική Ενωση Ελλάδας (ΕΦΕΕ). Πρώτος πρόεδρός της εκλέγεται ο Γιάννης Τζανετάκος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: