Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Η ΞΕΦΤΙΛΑ ΣΥΝΟΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ

 Για τρίτη μέρα συνεχίζεται η απεργία στον Πύργο του ΄΄Ειφελ (μεγάλωσα με γαλλικά και ντραμς εξ αυτού η ...προφορά). Ε, και.. Στήθηκα τρεις ημέρες στον καναπέ ν 'ακούσω τους εγχώριους Πορδοσάλτε-- δεν είναι λίγοι σας βεβαιώ-- να καταγγέλλουν ως κήνσορες τους απείθαρχους στα κελεύσματα του ζιγκολό εργαζομένους, παρά τις ουρές του δημοφιλούς μνημείου..


 

 (μεταξύ μας όταν πρωτοστήθηκε από τον Γερμανό αρχιτέκτονα αν θυμάμαι καλά, είχε προκαλέσει με την ασχήμια του τη Γαλλική διανόηση, αλλά το κατάπιαν μόλις αναδείχθηκε σε τουριστική ατραξιόν και κόμιζε φράγκα στο κράτος τους. Εδώ δεν μέτρησε το chercez la femme -- ψάξτε τη γυναίκα αλλά το cherchez d' argent ψάξτε το χρήμα)

 Παραδόξως, ωστόσο , δεν άκουσα τίποτα στα «δαιμόνια» ελληνικά ΜΜΕ για την «ταλαιπωρία των τουριστών» που «πληρώνουν έναν σκασμό λεφτά» για να ταξιδέψουν στο Παρίσι και μερικοί «ανεγκέφαλοι» τους αποκλείουν από το δημοφιλέστερο σύμβολο της πόλης. 

Ούτε διάβασε αφορισμό για τους «αργόσχολους απεργούς» που «εκμεταλλεύονται πανανθρώπινα πολιτιστικά μνημεία για να κάνουν πολιτική» σε βάρος του τουρισμού και της οικονομίας της χώρας. 

Και, βέβαια, δεν είδαμε καμία στατιστική για το πόσους εργαζόμενους αριθμεί το σωματείο των εργαζομένων στον Πύργο του Αϊφελ και πόσοι απ' αυτούς απεργούν, για να ξέρουμε κι εμείς αν «μια ισχνή μειοψηφία» βάζει «με το έτσι θέλω» λουκέτο στο τουριστικό αξιοθέατο. 

Ολα αυτά τα ...σκολιανά ακούγονται και με το παραπάνω κάθε φορά που ένα σωματείο τολμήσει να απεργήσει στη χώρα μας. Πόσο μάλλον αν οι εργαζόμενοι έχουν σχέση με την αβάσταχτη ελαφρότητα της βαριάς μας βιομηχανίας. Τον Τουρισμό! '

Η όταν οι εργαζόμενοι αξιοποιούν την εμβέλεια τέτοιων πολιτιστικών μνημείων για να διαδώσουν τα αγωνιστικά μηνύματα και τις διεκδικήσεις του. 

Για να απαριθμήσουμε όλα τα παραδείγματα θα χρειάζονταν ολόκληρες σελίδες. Ομως, να που τέτοιες κινητοποιήσεις δεν είναι ελληνική «πατέντα» αλλά γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται σε όλο τον κόσμο, εκφράζοντας την αγανάκτηση και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Οσο κι αν χύνουν χολή οι γνωστοί τηλε-δικαστές και ραδιο-ένορκοι της «τάξης και ασφάλειας» στη χώρα μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: