Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

ΜΑΦΙΑ =ΚΡΑΤΟΣ

 Και κράτος = Μαφία

...................

 

 Ανδρέας Κυρίτσης

 

 


 ▸Η εκτέλεση με μια βροχή από σφαίρες του Β. Ζαμπούνη στο Νέο Κόσμο είναι μία ακόμα εν ψυχρώ δολοφονία στο πλαίσιο του πολέμου ομάδων της μαφίας για τον έλεγχο της αγοράς, που η κυβέρνηση και η αστυνομία παρακολουθεί. Οι δύο συλλήψεις της Τετάρτης έρχονται για να δείξουν πως η ΕΛΑΣ κάτι κάνει. Η αστυνομία πάντως και ο νέος υπουργός ΠΡΟΠΟ είναι στραμμένοι κατά του κινήματος.

Η επιστροφή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσιάστηκε ως στροφή στον… επαγγελματισμό και την αξιοπιστία. Μέσα σε λίγες ημέρες, μια άγρια κατασταλτική επιχείρηση κατά φοιτητών του ΕΜΠ που πραγματοποιούσαν παρέμβαση-κατάληψη κατά της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας και άλλη μια εν ψυχρώ εκτέλεση μέλους της Greek Mafia, με 90 σφαίρες σε βενζινάδικο στον Νέο Κόσμο στο πλαίσιο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, θύμισαν τα «έργα και τις ημέρες» του «μπαρουτοκαπνισμένου» Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Τα δύο περιστατικά δεν είναι ασύνδετα μεταξύ τους. Εδώ και χρόνια η αστυνομία ενισχύει ποικιλοτρόπως τον βραχίονα της καταστολής των κινημάτων, στρέφοντας ακόμα και μονάδες που θεωρητικά προορίζονται για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, όπως η ΟΠΚΕ, κατά φοιτητών, αντιφασιστών και άλλων αγωνιστών. Η προηγούμενη θητεία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη άλλωστε, από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Αύγουστο του 2021, ήταν αποκαλυπτική για τις προτεραιότητες της ΕΛΑΣ. Επί των ημερών του είχε ψηφιστεί ο διαβόητος νόμος 4703/2020 που έθετε «στον γύψο» τις διαδηλώσεις.


Αν και τα κινήματα έχουν καταφέρει να διατηρούν την εν λόγω νομοθεσία εν υπνώσει, οι σκληρές κατασταλτικές της διατάξεις ενεργοποιούνται κατά το δοκούν, όταν η ΕΛΑΣ αποφασίζει να χτυπήσει κάποια συγκέντρωση που θεωρείται πολιτικώς επικίνδυνη ή ενοχλητική. Επρόκειτο άλλωστε για την περίοδο του «πογκρόμ» κατά των δημοκρατικών ελευθεριών υπό το πρόσχημα των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. Του «τσουνάμι» προστίμων, της απαγορευμένης 17ης Νοέμβρη του 2020 που σημαδεύτηκε από άγρια καταστολή, του ξυλοδαρμού στη Νέα Σμύρνη και των βασανιστηρίων στη ΓΑΔΑ, των επιθέσεων στις πλατείες, της αποκτήνωσης της βίας στα σύνορα.

Πρωτοφανής έξαρση εκτελέσεων της μαφίας, με την ΕΛΑΣ να κυνηγά διαδηλωτές

Όσο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έστρεφε τη «σιδερένια φτέρνα» της κρατικής καταστολής κατά εκτεταμένων τμημάτων του πληθυσμού, το οργανωμένο έγκλημα οργίαζε με αλλεπάλληλες δολοφονίες στο πλαίσιο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Τον Οκτώβριο του 2019 δολοφονήθηκε ο Δημήτρης Μάλαμας, ο θεωρούμενος ως «ταμίας» της Greek Mafia. Στις 19 Ιανουαρίου 2020 µια οµάδα τεσσάρων ενόπλων εκτέλεσε σε ταβέρνα στα Βλάχικα έναν Σλοβένο και έναν Μαυροβούνιο. Στις 9 Δεκεμβρίου 2020 δολοφονήθηκε με 28 σφαίρες ο 56χρονος Δημήτρης Καπετανάκης. Στις 28 ∆εκεµβρίου 2020, δολοφονήθηκε ένας 38άχρονος, επίσης στο πλαίσιο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Στις 9 Απριλίου δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ, μέρα μεσημέρι έξω από το σπίτι του στον Άλιμο. Στις 7 Μαΐου 2021 εκτελέστηκε στη Ζάκυνθο ο επιχειρηματίας Διονύσης Κορφιάτης, η σύζυγος του οποίου είχε εκτελεστεί έναν χρόνο νωρίτερα (τον Ιούνιο του 2020).

Με την άγρια εκτέλεση του Βαγγέλη Ζαμπούνη στον Νέο Κόσμο με αλλεπάλληλες ριπές καλάσνικοφ (μία σφαίρα μάλιστα τρύπησε το τζάμι παραθύρου διαμερίσματος παρακείμενης πολυκατοικίας, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα), επανέρχονται στο επίκεντρο ερωτήματα αναφορικά με τα αίτια της αδράνειας της ΕΛΑΣ. Η ελευθερία κινήσεων που έχει δοθεί στο οργανωμένο έγκλημα αποτελεί απότοκο κάποιου είδους ανικανότητας της ΕΛΑΣ, απόρροια της στρατηγικής «ας φαγωθούν μεταξύ τους» ή ένδειξη της διασύνδεσης θυλάκων του βαθέως κράτους με το οργανωμένο έγκλημα; Αν και οι τρεις απαντήσεις εμπεριέχουν πλευρές της πραγματικότητας, είναι βέβαιο ότι τα τελευταία χρόνια το οργανωμένο έγκλημα άπλωσε τα πλοκάμια του σε ακόμα περισσότερες πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής: Από τις «παραδοσιακές» δραστηριότητες της παροχής «προστασίας» σε μαγαζιά, χαρτοπαικτικές λέσχες και οίκους ανοχής, η Greek Mafia έφτασε να έχει διεισδύσει βαθιά στη διακίνηση νοθευμένων καυσίμων – εξ ου και οι συχνές εν ψυχρώ εκτελέσεις σε βενζινάδικα, καθώς και στο λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων.

Η τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε καταστήματα τείνει να γίνει ρουτίνα, ενώ οι ένοπλες επιθέσεις, πέραν των νεκρών εμπλεκομένων στη μαφία, οδήγησαν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022 στον τραυματισμό μιας 32χρονης γυναίκας που χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα μετά από άλλο ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών σε καφετέρια στην πλατεία Νέας Σμύρνης. Σύμφωνα άλλωστε με παλαιότερα δημοσιεύματα η Greek Mafia διαθέτει βαθιές διακλαδώσεις και στην ΕΥΠ, ενώ φέρεται να ήταν σε θέση να επηρεάζει τις μεταθέσεις αστυνομικών σε κρίσιμα πόστα, ώστε να κάνει ανενόχλητη τις δουλειές της. Υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω, είναι ξεκάθαρο ότι η ανοχή στη μαφία και η άγρια καταστολή στο κίνημα αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: