Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

ΝΕΑ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ........

 Αντιστάσεως μη ούσης η κυβερνητική συμμορία αρπάζει κατά τα πρότυπα της Θάτσερ τα ασφαλιστικά ταμεία, προωθώντας την διαχείριση των αποθεματικών τους στ'' αρπακτικά. Να σας επισημάνω πως όταν ήλθε η ώρα της κρίσης για την παροχή συντάξεων εκείνων των Άγγλων που είχαν δια βίας ενταχθεί στο σύστημα, εισέπραξαν αντί σύνταξης χειραψίες!! Τα παίξαμε (εμείς )στο χρηματιστήριο και (εσείς) χάσατε.. Κοιμηθείτε και η τύχη σας δουλεύει..

...................

 Η Μητσοτάκεια δεξιά δεν έχει ιστορία αλλά ποινικό μητρώο

...................

 


 

Την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης επιδιώκει η κυβέρνηση με τη νέα νομοθετική της παρέμβαση στο ασφαλιστικό, με το «μίνι» νομοσχέδιο που θα προωθήσει στη Βουλή μέσα στον Νοέμβριο, έχοντας ως αιχμή την ενίσχυση και εξάπλωση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). 

Στόχος των νέων ρυθμίσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, είναι η απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης των ΤΕΑ, η καθιέρωση ενός πρότυπου καταστατικού και η διευκόλυνση ίδρυσης ΤΕΑ από περισσότερους εργοδότες (πολυεργοδοτικά ΤΕΑ), χωρίς να απαιτείται κλαδική/επαγγελματική συνάφεια μεταξύ τους, όπως ισχύει σήμερα, αλλά και το πέρασμα της εποπτείας τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, από ένα τριμερές σχήμα που ισχύει σήμερα (Υπουργείο Εργασίας, Εθνική Αναλογιστική Αρχή, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς). 

Η κυβερνητική παρέμβαση για την «αναζωογόνηση» του… κολλημένου «δεύτερου πυλώνα» ασφάλισης, που είναι κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα και λειτουργεί με βάση το ρίσκο της επένδυσης, έρχεται σε μια περίοδο που στην Ελλάδα ο εν λόγω θεσμός παραμένει στην «ουρά» της Ευρώπης.

Τα ΤΕΑ είναι οργανισμοί ιδιωτικού δικαίου, προαιρετικού χαρακτήρα, που ιδρύονται από εργοδότες ή επαγγελματικές οργανώσεις και παρέχουν συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές παροχές πέρα από αυτές που παρέχει η υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. 

Οι συνταξιοδοτικές παροχές μπορεί να καταβάλλονται είτε περιοδικά, όπως για παράδειγμα με τη μορφή μηνιαίων συντάξεων, είτε εφάπαξ, και υπόσχονται ένα επιπλέον εισόδημα όταν συνταξιοδοτηθεί ο ασφαλισμένος, ενώ υπόκεινται και σε φορολόγηση. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η αξία των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης ξεπερνά τα τρία τρισεκατομμύρια ευρώ και έχουν εκατομμύρια εργαζόμενους ως μέλη τους. Αντιθέτως, η χώρα μας βρίσκεται σε μία από τις χαμηλότερες θέσεις της ΕΕ, όπως αναφέρει με… παράπονο το υπουργείο, έχοντας μόλις 50.000 ασφαλισμένους και 300 εκατ. ευρώ κεφάλαια διαχείρισης.

Σήμερα, δε, 20 χρόνια μετά την εισαγωγή του θεσμού, λειτουργούν 28 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, που έχουν συσταθεί κατά κύριο λόγο από εργοδότες-μεγάλες επιχειρήσεις ή σε κάποιους κλάδους (φάρμακο, σώματα ασφαλείας, ιδιωτικές εταιρείες και δύο τράπεζες). Τα ταμεία αυτά επενδύουν σε χρεωστικούς τίτλους, σε μερίδια επενδυτικών οργανισμών και σε μετοχές, με στόχο –υποτίθεται– την αύξηση των αποδόσεων, οι οποίες ωστόσο ακολουθούν τα «πάνω- κάτω» των αγορών, όπως έγινε πέρσι στη Βρετανία όπου ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία βρέθηκαν σε επίπεδα χρεοκοπίας και αναγκάστηκε να παρέμβει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: