Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΜΠΟΕΡΣ

      Πρώτο κόμμα ο φασισμός στην αποικιοκρατική Ολλανδία.. Πανηγυρική δικαίωση του Μπρεχτ: Μην γιορτάζετε. Η σκύλα που γέννησε τον Ναζισμό βρίσκεται ξανά σε οργασμό..

..................   

 


Το ακροδεξιό «Κόμμα για την Ελευθερία» (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς αναδεικνύεται σε πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη στην Ολλανδία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των χθεσινών πρόωρων εκλογών στη χώρα.

Το PVV κερδίζει 23,64% των ψήφων και 37 έδρες, πολύ μπροστά από τον πλησιέστερο αντίπαλό του, το GroenLinks–PvdA, μια συμμαχία των Πρασίνων με το σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα, που παίρνει 15,61% και 25 έδρες.

Ακολουθεί με 15,17% και 24 έδρες το κεντροδεξιό «Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία».

Το κόμμα του Βίλντερς απέχει πολύ από τον στόχο των 76 εδρών για να αποκτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 150 εδρών. Ο ίδιος εμφανίστηκε σίγουρος για τον σχηματισμό κυβέρνησης. 

Πριν τις χθεσινές εκλογές, τα τρία άλλα μεγάλα κόμματα είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Βίλντερς.

Η κεντροαριστερή συμμαχία, GroenLinks–PvdA, υπό τον πρώην επίτροπο της ΕΕ, Φρανς Τίμερμανς είχε αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ αντίστοιχη στάση κρατούσαν και τα άλλα κεντροδεξιά κόμματα.

Ωστόσο αυτό που θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των μονοπωλίων της χώρας, που θα μεταφραστούν σε ισχυρές πιέσεις για τον σχηματισμό μίας σταθερής κυβέρνησης, έστω και αν αυτό σημαίνει συμβιβασμούς και υποχωρήσεις από την προεκλογική ρητορική.

Ειδικά ο Βίλντερς, που διακρίθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια για την αντιμεταναστευτική ρητορική του, φρόντισε να ρίξει τους τόνους, λέγοντας ότι υπάρχουν πιο πιεστικά ζητήματα αυτή τη στιγμή και ότι ήταν έτοιμος να θέσει σε αναμονή τις πολιτικές του για την απαγόρευση των τζαμιών και των ισλαμικών σχολείων.

Στον «πάγο» φαίνεται ότι μπαίνει και το σχέδιό του για το «Nexit», το δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ, καθώς πλέον αναγνωρίζει ότι «δεν υπάρχει εθνική συναίνεση» να το κάνει...

(Πηγή: BBC, Politico.eu)

Δεν υπάρχουν σχόλια: