Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ

 Αναβλήθηκε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό λόγω "τρύπας" 60 δις!! Είδες ο Πούτιν; Θα τον προσκυνούν σε λίγο για δυο σταγόνες ενεργειακής ελεημοσύνης.. Αλλά μην ..ανησυχείτε. Εμείς είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας.. Αυτής που μας θέλει παγοκολόνες οσονούπω..

............................

 


Αναβλήθηκε στη Γερμανία η προγραμματισμένη για την ερχόμενη βδομάδα ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2024, με απόφαση της κυβέρνησης, καθώς παραδέχτηκε εμμέσως το αδιέξοδο που έχει προκληθεί ύστερα από την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου να κρίνει αντισυνταγματική τη διοχέτευση 60 δισ. ευρώ από την έκτακτη βοήθεια για την πανδημία στο Ταμείο για το Κλίμα και την Ενεργειακή Μετάβαση.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η επόμενη βδομάδα θα ήταν «βδομάδα προϋπολογισμού» και η απόφαση για την ακύρωσή της θεωρείται εξαιρετικά ασυνήθιστη. Η απόφαση ωστόσο του Συνταγματικού Δικαστηρίου σημαίνει ότι 37 δισ. ευρώ τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί, στην πραγματικότητα δεν ήταν διαθέσιμα.

Η κυβέρνηση, στρέφεται στην επαναφορά του ΦΠΑ για την εστίαση στο 19%, από το 7% που ισχύει μέχρι σήμερα, ως μέτρο για να καλυφθεί η «τρύπα» των 60 δισ. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον συγκεκριμένο κλάδο. 

Εάν στην αρχή του 2024 δεν υπάρχει επισήμως προϋπολογισμός, οι μόνες δαπάνες που είναι εφικτές είναι οι απαραίτητες για τη διατήρηση της διοίκησης και την εκπλήρωση των νομικών της υποχρεώσεων. Στην πράξη πάντως το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να εξουσιοδοτήσει τα υπουργεία να χρησιμοποιούν κάθε μήνα συγκεκριμένο ποσοστό των κονδυλίων από τον μη εγκεκριμένο ακόμη προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: