Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

ΨΕΜΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΨΕΜΑ

 

Έχουν περάσει 32 χρόνια από την ψευδή εικόνα του «κορμοράνου» στον πρώτο πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ και η διάδοση ψευδών ειδήσεων και κατασκευασμένων γεγονότων μετεξελίχθηκε σε αναπόσπαστο κομμάτι της προπαγάνδας. 


 

Με κάθε πόλεμο, η μηχανή παραγωγής και αναπαραγωγής ψευδών ειδήσεων τελειοποιείται. Μαζί και δίπλα στον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης, την απόκρυψη και αποσιώπηση γεγονότων, επιβάλλει την εξαφάνιση της πραγματικότητας, που αντικαθίσταται από μια εικονική. 

Η πολεμική επιχείριση παραπληροφόρησης επιτυγχάνεται με τη συνεργασία τριών κυρίαρχων πόλων. 

Στην περίπτωση του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, είναι η προπαγανδιστική μηχανή της ίδιας της κυβέρνησης, τα ενσωματωμένα μίντια και δημοσιογράφοι και οι «πληρωμένες» περσόνες των ψηφιακών δικτύων που αναπαράγουν με ενθουσιασμό κάθε ψευδή κατασκευασμένη είδηση. 

Η διάδοση πολλαπλασιάζεται, μεγεθύνεται, επιβάλλεται μέσα από τα ψηφιακά δίκτυα, Tik Tok, Twitter, Facebook μέσω τέτοιων λογαριασμών ή και bot. Καθώς μέσο και στόχος στη διάδοση ψευδών ειδήσεων είναι το θυμικό και το συναίσθημα των ανθρώπων, η μαζική αναπαραγωγή εικόνων και βίντεο συσκοτίζει την πραγματικότητα και εξαφανίζει την αλήθεια. 

Γεγονότα όπως οι μαζικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ ενάντια στα εγκλήματα στη Γάζα, οι αντίθετες επικριτικές φωνές εντός και εκτός Ισραήλ στη «φονταμενταλιστική» και «ρατσιστική» πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου, αποκρύπτονται. 

Ακόμη και όταν μεταδίδονται, η προβολή τους είναι στιγμιαία και σαρώνονται από το κύμα ψευδών κατασκευών της προπαγάνδας πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: