Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


  

1704 Πεθαίνει ο Αγγλος φιλόσοφος Τζον Λοκ, «πατέρας» του κλασικού φιλελευθερισμού.

1922 Ο βασιλιάς της Ιταλίας ορίζει τον Μπ. Μουσολίνι πρωθυπουργό της χώρας.

1940 Στις 3 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο Ιταλός πρέσβης Ε. Γκράτσι επιδίδει στον Ελληνα δικτάτορα Ι. Μεταξά τηλεγραφική διακοίνωση, με την οποία η φασιστική κυβέρνηση της Ιταλίας, που βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Βρετανία, απαιτούσε - ως «έμπρακτη» απόδειξη της ουδετερότητας της Ελλάδας - να της επιτραπεί να καταλάβει στρατιωτικά ορισμένες θέσεις στρατηγικής σημασίας επί ελληνικού εδάφους (δίχως να προσδιορίζει ποιες). 

Η επίδοση του τελεσιγράφου ήταν ουσιαστικά μια τυπική υπόθεση, δεδομένου ότι οι απαιτήσεις της ιταλικής πλευράς ήταν εξωφρενικές, αόριστα διατυπωμένες, ενώ έδιναν περιθώριο μόλις 3 ωρών για την αποδοχή ή την απόρριψή τους. Η επίθεση ήταν προαποφασισμένη. Αυτό εξηγεί και την αντίδραση του Μεταξά, ο οποίος δεν έκανε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίσει την κατάσταση: «Alors, c'est la guerre (σ.σ. ώστε έχουμε πόλεμο)», ήταν η απάντηση που έδωσε στον Ιταλό πρέσβη. Ο ιταλοελληνικός πόλεμος άρχιζε.

 
Κυριακή 29 Οκτώβρη
 

1863 Ιδρύεται ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

1911 Πεθαίνει ο Αμερικανός δημοσιογράφος και εκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ, από τον οποίο πήραν το όνομά τους τα ομώνυμα βραβεία δημοσιογραφίας.

1914 Η Οθωμανική Αυτοκρατορία εισέρχεται στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό των Κεντρικών Δυνάμεων.

1940 Οι 600 περίπου κρατούμενοι κομμουνιστές της Ακροναυπλίας στέλνουν υπόμνημα στην κυβέρνηση, με το οποίο καταδικάζουν τη φασιστική εισβολή και ζητούν να σταλούν στο μέτωπο για να πολεμήσουν. Οι μεταξικές αρχές όχι μόνο αρνούνται, αλλά και μετά την έλευση των ναζί, παραδίδουν τους κρατούμενους κομμουνιστές στις δυνάμεις κατοχής.

1947 Το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο συγκροτούν τελωνειακή ένωση, την Μπενελούξ, πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

1961 Ανήμερα των βουλευτικών εκλογών δολοφονείται στο χωριό Δεμίρι Αρκαδίας ο στρατιώτης Διονύσης Κερπινιώτης, στέλεχος της Νεολαίας ΕΔΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: