Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗ ΕΞΑΙΡΕΤΕΟΣ ΓΡΥΣΠΟΛΑΚΗΣ

 ΣΕ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ --ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΟΥ

............

 


Θύελλα αντιδράσεων -πολιτικές και κοινωνικές- έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείο Κρήτης και νυν προέδρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Ιωακείμ Γρυσπολάκη, αναφορικά με τους αυτόκλητους «πολιτοφύλακες» στον Έβρο, που ξεκίνησαν πογκρόμ κατά μεταναστών – στους οποίους ασκήθηκαν βαρύτατες ποινικές διώξεις. «Δεν είμαι υπέρ της αυτοδικίας. 

Η μόνη νόμιμη βία είναι αυτή που ασκείται από την Πολιτεία στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων. Όμως στην περίπτωση της σύλληψης λαθρομεταναστών, οι οποίοι ευθύνονται για πυρκαγιές, κλοπές και άλλες μη σύννομες πράξεις στον Έβρο από πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να αφανίζονται, δεν μπορώ παρά να διατυπώσω δημοσίως την κατανόηση και τη συμπαράστασή μου» ανέφερε σε ανάρτησή ανάρτησή του. 

Ο «εκλεκτός» Ιωακείμ Γρυσπολάκης διορίστηκε πρόεδρος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου από τη Λίνα Μενδώνη το 2023 και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) καλεί την υπουργό Πολιτισμού να πάρει σαφή θέση και να τον αποπέμψει. 

«Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να συνεχίσει να εκπροσωπεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου αυτός που αγνοεί τους νόμους του κράτους με συστηματικό τρόπο, αυτός που δεν αναγνωρίζει τους θεσμούς της πολιτείας, αυτός που εκφράζει ρατσιστικό και μισαλλόδοξο λόγο. 

Τα Μουσεία είναι επιστημονικοί οργανισμοί, στην υπηρεσία του πολιτισμού, του ανθρωπισμού, της αλληλοκατανόησης των λαών και των διαφορετικών πολιτισμών, στην υπηρεσία της καταπολέμησης του μίσους, της εχθροπάθειας, του ρατσισμού και του ναζισμού. 

Ο λόγος του κ. Γρυσπολάκη δεν έχει καμία σχέση με την επιστήμη, τον πολιτισμό και τον προορισμό των μουσείων» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο ΣΕΑ Ο ίδιος -μετά την κατακραυγή- επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με νέα ανάρτησή του υποστηρίζοντας ότι «δεν είμαι υπέρ της αυτοδικίας εις βάρος των μεταναστών, αλλά κατανοώ την αγανάκτηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: