Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΑΤΕ;

 Δεύτε λάβετε λιγότερους πυροσβέστες καθηγητές δασκάλους και υγειονομικό προσωπικό σανοφάγοι..Σας παραμύθιαζαν με το λιγότερο για να κωφεύετε έναντι των γραφικών που στέγνωσε το στομα μας να διεκδικούμε το καλλίτερο.. Μόνοι βάλατε φωτιά στα μπατζάκια σας.. Πλην των ανηλίκων δεν λυπάμαι κανέναν..



Λιγότεροι πυροσβέστες, γερασμένο προσωπικό και ελλείψεις σε εξοπλισμό είναι μερικά από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και φέτος η πυρόσβεση στην Ελλάδα, την ώρα που η αντιπυρική περίοδος διανύει πλέον τους δυσκολότερους μήνες της. 

Έχοντας μπει στην καρδιά του καλοκαιριού το πυροσβεστικό προσωπικό βρίσκεται για ακόμη μία φορά στο ίδιο έργο θεατής καθώς ο μέσος όρος ηλικίας του δυναμικού είναι στα 47 έτη. 

Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός ότι οι πυροσβέστες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια δίχως να προλαβαίνουν να ξεκουράζονται και να σπεύδουν από συμβάν σε συμβάν. 

 Η συνολική δύναμη δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα αποτελείται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από 14.168 πυροσβέστες και πυροσβέστριες. Ο αριθμός αυτός ωστόσο είναι λιγότερος σε σχέση με το 2022 (14.616), κάτι που οφείλεται σε αποστρατείες. 

Ανεπαρκής είναι και ο επίγειος στόλος πυρόσβεσης. Εκτός από γερασμένο προσωπικό, παλαιά και δυσκολοσυντήρητα είναι και τα οχήματα που έχει στη διάθεσή της η Πυροσβεστική, με την ανανέωσή τους να αποτελεί μείζον ζήτημα, καθώς υπάρχουν πυροσβεστικά οχήματα που είναι 30 και 35 ετών. 

Παράλληλα μεγάλο πρόβλημα αποτελούν και οι ελλείψεις σε στολές, κράνη, άρβυλα αλλά και μπότες. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν οι εποχικοί πυροσβέστες σε Αττική, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, οι οποίοι χορηγήθηκαν με δασικά άρβυλα φέτος στις 22 Ιουνίου, περισσότερο από ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές, ειδικά για τους εποχικούς πυροσβέστες, που καλούνται να τα πληρώσουν ακόμη και από την τσέπη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: