Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

 Νέα επίθεση κατά των εξαθλιωμένων δανειοληπτών σχεδιάζει το μπλοκ δεξιά - τράπεζες.. Οι κρίσεις γεννούν Κροίσους.. Αυτούς που ψηφίζετε.. 



Σε νέα φάση εισέρχεται η εγχώρια αγορά ιδιωτικού χρέους, με την κυβέρνηση να ετοιμάζει άμεσα παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν την διαχείρισή του. Ο στόχος είναι διπλός: Πρώτον, να ολοκληρωθεί η τελευταία κατά τα φαινόμενα μαζική αποενοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Handelsblatt: 

Oι ελληνικές τράπεζες απειλούνται με νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 

Δεύτερον, να επιταχυνθούν οι αναδιαρθρώσεις ληξιπρόθεσμων τραπεζικών οφειλών με βιώσιμο τρόπο. Προς αυτήν την κατεύθυνση κλειδωμένη θεωρείται η ενεργοποίηση του τρίτου κύκλου του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», που συνιστά κλειδί για τη σύγκλιση των δεικτών καθυστερήσεων στη χώρα μας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Μπορεί σε ενοποιημένη βάση το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να υποχώρησε στην Ελλάδα στο 8,2% και μεταξύ 5,10% και 7,60% σε pro forma βάση στους τέσσερις συστημικούς ομίλους στο τέλος του α΄ τριμήνου 2023, η απόσταση ωστόσο από την υπόλοιπη Ευρώπη παραμένει σημαντική. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι τραπεζικές διοικήσεις θεωρούν καθοριστική την παροχή ενεχύρων από το Δημόσιο για την προώθηση τιτλοποιήσεων που δεν εντάχθηκαν στους δύο πρώτους γύρους της σχετικής δράσης. Στην προχθεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη υπογράμμισαν πως οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε οι συναλλαγές να ολοκληρωθούν χωρίς περαιτέρω επιπτώσεις στα κεφάλαιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: