Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Η ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΝΟΝΟΥ

 Μεταφέρω ως έχει το σχόλιο ενός συναδέλφου και φίλου του Γιώργου του Αλπογιάννη το οποίο και προσυπογράφω: 

Όταν συνεργάζεσαι με τον πάτο του υποκόσμου, συναγελάζεσαι και βασίζεσαι σ' αυτόν, όσο ιερός κι αν είναι ο σκοπός, αυτό το ρίσκο είναι διαρκές κι αναπόφευκτο. Τι περίμενε δηλαδή ο Πούτιν βάζοντας μπροστά τα κτηνώδη ρεμάλια; Πίστη σε κάποιο ιδεώδες ή μήπως ήθος; 



Ο αρχηγός μισθοφόρων Γιεβγένι Πριγκόζιν δήλωσε το Σάββατο ότι είχε τον έλεγχο της ρωσικής πόλης Ροστόφ ως μέρος μιας προσπάθειας ανατροπής της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας, όπου η κυβέρνηση ονόμασε «πραξικόπημα». Ποιος είναι όμως ο επιχειρηματίας και ιδρυτής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner; 

Όπως αναφέρει το πρακτοπρείο Reuters, ο Γιεβγένι Πριγκόζιν είναι ένα από τα πιο ορατά πρόσωπα του πολέμου της Ουκρανίας ο οποίος έχει στρατολογήσει χιλιάδες Ρώσους για να πολεμήσουν για τον Wagner, ενώ αρκετές φορές διαπληκτίστηκε ανοιχτά με το υπουργείο Άμυνας σχετικά με τα στρατιωτικά σχέδια και τις προμήθειες πυρομαχικών.  

 Ο Πριγκόζιν, 62 ετών, ήταν για δεκαετίες γνωστός ως «σεφ του Πούτιν» λόγω των συμβολαίων τροφοδοσίας της εταιρείας του στο Κρεμλίνο. Δεν είναι σαφές πόσο φιλικές σχέσεις έχουν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.  

 Αφού εξέτισε μια μακροχρόνια ποινή φυλάκισης τη δεκαετία του 1980, ο Πριγκόζιν άρχισε να πουλά χοτ ντογκ στη γενέτειρά του. Σύντομα άρχισε να τροφοδοτεί μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ και τελικά άνοιξε τη δική του εταιρεία εστιατορίων και τροφοδοσίας. 

 Το εστιατόριο του απέκτησε φήμη για το καλό φαγητό του και σύντομα φιλοξενούσε αξιωματούχους της Αγίας Πετρούπολης, συμπεριλαμβανομένου του τότε αντιδημάρχου Βλαντιμίρ Πούτιν. Από εκεί, η εταιρεία τροφοδοσίας Concord του Πριγκόζιν άρχισε να κερδίζει συμβόλαια κρατικών προμηθειών, ανεβάζοντας τις δραστηριότητές της σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο. 

Η παραδοχή ότι έχει ιδρύσει την Wagner Ο Πριγκόζιν παραδέχτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι είχε ιδρύσει την ιδιωτική στρατιωτική ομάδα το 2014, τη χρονιά που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία. 

Ήταν η πρώτη του δημόσια επιβεβαίωση για μία σύνδεση που είχε προηγουμένως αρνηθεί μέχρι και με το να μηνύσει δημοσιογράφους. Η ομάδα Wagner έχει πολεμήσει στη Λιβύη, τη Συρία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι, μεταξύ άλλων χωρών. Η ομάδα παρείχε επίσης υποστήριξη στους αυτονομιστές που κατέλαβαν ένα κομμάτι της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς της Ουκρανίας το 2014. 

Η αμφισβήτηση της διοίκησης του ρώσικου στρατού 

Τον περασμένο μήνα η ομάδα κατέλαβε την πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας μετά από μερικές από τις πιο βάναυσες μάχες του πολέμου. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ωστόσο, ο Πριγκόζιν έσπασε τα ταμπού του αυστηρά ελεγχόμενου πολιτικού συστήματος του Πούτιν με βρισιές προς τα κορυφαία στελέχη της Μόσχας. 

Σε ένα βίντεο στις 5 Μαΐου ο Πριγκόζιν έδειξε ένα χωράφι με νεκρούς μισθοφόρους της Wagner που είπε ότι χάθηκαν λόγω έλλειψης πυρομαχικών που προκλήθηκε από τις αποφάσεις του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει κυρώσεις στον Πριγκόζιν για τον ρόλο του στην Wagner. Τον κατηγορούν επίσης ότι χρηματοδότησε μια σελίδα με διαδικτυακά τρολ την Internet Research Agency που η Ουάσιγκτον λέει ότι προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: