Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

ΤΑ ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ

 Την «υπεραπόδοση» της φοροληστείας σε βάρος του λαού που αποτυπώνουν τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και δημοσιεύτηκαν χτες για να πανηγυρίζει με πλεονάζον θράσος η κυβέρνηση!!!.


 

 

Καταγράφουν πλεόνασμα ύψους 3 δισ. ευρώ την περίοδο Γενάρη - Μάρτη 2023, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 28 εκατ. ευρώ (και πρωτογενούς ελλείμματος 1,65 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022), αποτυπώνοντας στο μεγαλύτερο μέρος τους την εκτίναξη των άδικων έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ, που πήρε την ανηφόρα μαζί και με τις τιμές των εμπορευμάτων.

Συγκεκριμένα:

-- Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 13,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,5 δισ. ευρώ ή 12,4% έναντι του στόχου.

-- Το ύψος των καθαρών εσόδων έφτασε τα 16,8 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,2 δισ. ευρώ ή 15,6% έναντι του στόχου.

-- Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 16,6 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 545 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (17,1 δισ. ευρώ)

Στο μεταξύ, επιβεβαιώνοντας ότι η «σταθερότητα» για την οποία κόπτονται η κυβέρνηση ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχει στην άλλη όψη της τη μόνιμη αντιλαϊκή επίθεση και τα ματωμένα πλεονάσματα που επανέρχονται από φέτος και «με τη βούλα», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης πανηγύριζε χτες για το ότι «η χώρα βαδίζει προς τις εκλογές μέσα σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας και καλύτερων οικονομικών επιδόσεων, που επιβεβαιώνονται από κάθε πλευρά. Από τους διεθνείς οργανισμούς (ΔΝΤ, ΕΕ), από τους οίκους αξιολόγησης, από τις αγορές και από τα πραγματικά στοιχεία των εσόδων, που όπως πάντα περιγράφουν αδιάψευστα την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: