Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

  EN ONOMATI TΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ --

ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤ' ΕΞΟΧΗΝ ΜΑΛΑΚΕΣ ΑΠΟΣΤΕΛΕΤΑΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ

 


Την πέμπτη διαδοχικά αύξηση των επιτοκίων ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σφίγγοντας κι άλλο τη θηλιά στον λαιμό χιλιάδων χρεωμένων νοικοκυριών, που βλέπουν τις δόσεις να απογειώνονται. 

Το κόστος αποπληρωμής για τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο έχει αυξηθεί κατά 27% τους τελευταίους μήνες και η νέα επιβάρυνση θα ενσωματωθεί στις δόσεις από αρχές Απρίλη. 

Πρόκειται για την ταχύτερη και σημαντικότερη αύξηση στην ιστορία της Ευρωζώνης, στο όνομα του να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, με μέτρα που στέλνουν ξανά τον λογαριασμό από άλλο δρόμο στον λαό. 

Τι σημαίνει στην πράξη η αύξηση των επιτοκίων για ένα λαϊκό νοικοκυριό; 

Τον περασμένο Ιούνη, για ένα δάνειο με υπόλοιπο 100.000 ευρώ και επιτόκιο 1,5%, η δόση ήταν στα 626 ευρώ. 

Τον Μάρτη που διανύουμε, το επιτόκιο φτάνει το 4,5% και η δόση τα 771 ευρώ, ενώ τον Απρίλη το επιτόκιο θα είναι 5% και η δόση 797 ευρώ! 

Μιλάμε δηλαδή για μια αύξηση 171 ευρώ σε μηνιαία βάση, που σημαίνει τρεις επιπλέον δόσεις τον χρόνο, σε σχέση με εκείνη που πλήρωνε το νοικοκυριό πέρσι τον Ιούνη! 

Οπως όλα δείχνουν, μάλιστα, η αύξηση αυτή δεν θα είναι η τελευταία από την ΕΚΤ, που προσπαθεί να συμμαζέψει τις συνέπειες από τα πακέτα στήριξης των ομίλων στη διάρκεια της προηγούμενης κρίσης, τα οποία οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν με θράσος ως δήθεν μέτρα στήριξης και ανακούφισης του λαού. 

Αποδεικνύεται όμως για άλλη μια φορά ότι αυτό που παρουσιάζεται ως φάρμακο για τη μια «πάθηση» του συστήματος, επιβαρύνει τα συμπτώματα μιας άλλης και αυτό μετατρέπεται σε σπιράλ νέων αδιεξόδων για τον λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: