Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Ο θάνατός σου η ζωή μου

 Με συνοπτικές διαδικασίες, μέσα σε ένα βράδυ, μια πολύ γνωστή πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών ανακοίνωσε στους επαγγελματίες που την αξιοποιούν για να πουλάνε τα προϊόντα τους ένα χαράτσι 500 ευρώ τον χρόνο, χώρια οι επιβαρύνσεις για κάθε πώληση. 


 

Τέτοιες πλατφόρμες, που διαθέτουν συνήθως και οργανωμένο δίκτυο διανομής, κυριαρχούν στο ηλεκτρονικό εμπόριο και για να μπορέσει να μπει κανείς στην αγορά, πρέπει να τις κάνει συνεταίρους με το στανιό. 

Αυτό επιδρά ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις, που ψάχνουν τρόπο να μεγαλώσουν την πελατεία τους για να σταθούν στον ανταγωνισμό. Οι όροι όμως γίνονται όλο και πιο επαχθείς, με αποτέλεσμα τελικά το ηλεκτρονικό εμπόριο να αναπαριστά απλά την ...αρένα της φυσικής αγοράς, όπου εκατομμύρια βιοπαλαιστές δίνουν μάχη επιβίωσης. 

Κάπου εκεί αρχίζει και τελειώνει για όλους αυτούς το θαύμα της ...ψηφιακής οικονομίας, για την οποία «στάζουν μέλι» η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα, ως το «ελιξήριο» που θα μετασχηματίσει την αγορά τάχα προς όφελος όλων! 

Το ίδιο ισχύει και για το «ψηφιακό κράτος», που όσο κι αν καλωδιωθεί, δεν αλλάζει ο αντιδραστικός - αντιλαϊκός χαρακτήρας του. 

Από την τηλεκπαίδευση έως τις «ψηφιακές» - συνοπτικές δίκες σε βάρος του λαού, και από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών μέχρι την προσπάθεια να μπουν στα συνδικάτα οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για το χτύπημα της συλλογικής οργάνωσης και δράσης, τα παραδείγματα είναι πλέον πολλά, για να καταλάβει κανείς ότι η τεχνολογία που θα μπορούσε να κάνει «θαύματα» για τις λαϊκές ανάγκες, μετατρέπεται σε αντιλαϊκό εργαλείο στα χέρια του αντιδραστικού αστικού κράτους και των μηχανισμών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: