Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

ΑΘΛΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ "ΜΑΡΙΑ"

 

Γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα; Καταπατούνται τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα από τις αρχές; Ναι υπογράφουν οι μαρτυρίες, όχι μιας, αλλά πλειάδας επιτροπών.. Με το άθλιο καθεστώς ΜητσοΜηταράκη να πυροβολεί στη σκιά μιας και μόνο Μαρίας, όταν: δεκάδες έχουν τον τάφο τους στα σκοτεινά νερά του Αιγαίου..

 


 Ναι, λένε και οι μαρτυρίες που κατέγραψε ο Μηχανισμός Καταγραφής Άτυπων Αναγκαστικών Επιτροπων, όχι μίας μόνο ΜΚΟ, αλλά της ίδιας της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ, ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα προώθησης και προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου). 

Η πλειοψηφία προσφύγων και μεταναστών μαρτυρούν στέρηση ή και καταστροφή των πιστοποιητικών τους εγγράφων από τις αρχές, κατάσχεση προσωπικών αντικειμένων, άσκηση βίας κατά την απομάκρυνση τους από τη χώρα, απουσία διερμηνέων, ενημέρωση για τα δικαιώματα τους σε γλώσσα που κατανοούν. 

Η επιτροπή δε, συμπεραίνει πως προκύπτει επαναλαμβανόμενο πλαίσιο με βάση το οποίο οι άτυπες αναγκαστικές επιστροφές έχουν οργανωμένο χαρακτήρα και συγκεκριμένα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά. Ό,τι δηλαδή έχουν καταγράψει ήδη διεθνείς οργανώσεις και ΜΜΕ στα οποία χρεώνει η κυβέρνηση δόλο, καταγράφει το πλέον αρμόδιο συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας. 

Τα στοιχεία που παρέδωσε στους δημοσιογράφους στη σημερινή συνέντευξη τύπου η ΕΕΔΑ, σχετικά με τις Άτυπες Αναγκαστικές Επιστροφές (push backs) προσφύγων, είναι πολύ σημαντικά για δυο λόγους. Πρώτον προστίθεται επί πλέον κύρος και αξιοπιστία στις όποιες καταγραφές περιστατικών είχαμε έως σήμερα και δεύτερον, σε μια εποχή που η κυβέρνηση και η κυρίαρχη προπαγάνδα αμφισβητεί τα pushbacks, η πολιτεία, οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές, έχουν στα χέρια τους ονόματα και μαρτυρίες ώστε να προχωρήσουν σε ενδελεχή έρευνα και να ζητήσουν λογοδοσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: