Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

ΠΕΛΑΤΕΕΕΕΣ ΜΟΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ

Αν κάτι δείχνουν τα στοιχεία από το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, είναι αφενός η μεγάλη αξία της πρόληψης για την αντιμετώπιση ειδικά τέτοιων ασθενειών και αφετέρου τους τεράστιους κινδύνους από την απουσία ουσιαστικής και οργανωμένης πρόληψης, στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας. 


 

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης ήταν εξαρχής «κουτσουρεμένο», καθώς απευθυνόταν μόνο σε γυναίκες από 50 μέχρι 69 ετών, ενώ μοίραζε πελατεία στον ιδιωτικό τομέα με το «αζημίωτο». Από τις 80.000 γυναίκες που ανταποκρίθηκαν, σε 4.700 εντοπίστηκαν ευρήματα, ευτυχώς σε πρώιμο στάδιο. 

Κι ενώ η κυβέρνηση βαφτίζει «πρόληψη» αυτά τα κουτσουρεμένα προγράμματα, τα Κέντρα Υγείας και άλλες δημόσιες δομές ΠΦΥ, που αποστολή τους θα έπρεπε να είναι η ολοκληρωμένη πρόληψη σε γειτονιές, σχολεία, χώρους δουλειάς, ρημάζουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, οι εφημερίες δεν βγαίνουν, τους λείπει βασικός εξοπλισμός κ.ο.κ. Με αποσπασματικά προγράμματα και ...«pass Υγείας», «τόσο όσο» επιτρέπουν οι «αντοχές της οικονομίας», η Πρωτοβάθμια Φροντίδα ρημάζει και τα δυσθεώρητα κενά αξιοποιούνται για να δίνεται «χώρος» στην επιχειρηματική δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: