Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Η ΛΑΡΚΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΤΙΜΗΤΕΟ ΕΠΕΝΔΥΤΣΗ!!

 Μοναδική στην Ευρώπη και μεταξύ των πέντε παγκοσμίως παραχωρήθηκε από και προς τα Γαλάζια κοράκια, δηλαδή από την ΝΔ στην ΤΕΡΝΑ που σημαίνει στον πεθερό του Γεραπετρίτη.. Άνευ σημασίας όμως. Η Ελλάδα είναι μία και είναι Ελληνική!!

 


Τον Φεβρουάριο του 2020, σε μία περίοδο όπου η Ελλάδα αναζητά εναγωνίως επενδύσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ βγάζει στο σφυρί τη μεγαλύτερη βαριά βιομηχανική μονάδα της χώρας. Τη μοναδική στην Ε.Ε. βαριά βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου και μία από τις 5 μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως. 

Η ιστορία της ΛΑΡΚΟ τα έχει όλα: κατασπατάληση των κεφαλαίων της, κάκιστη διαχείριση, διορισμούς «δικών» μας παιδιών, συστηματική απαξίωση και ευκαιρίες που δεν αξιοποιήθηκαν. 

Από το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά -μικρή παύση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- και με την επαναφορά της Νέας Δημοκρατίας το 2019 που αναλαμβάνει την υπόθεση (ω! τι έκπληξη), ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, η ιστορία της είναι αυτή. 

Πωλείται ή κλείνει. 

Λίγο πριν από την καραντίνα, η ΛΑΡΚΟ μπαίνει σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Τον Φεβρουάριο του 2020 ψηφίζεται ο νόμος 4664 με ρυθμίσεις για την εταιρεία και μετά τις απαραίτητες «διορθώσεις» που περνούν μέσα στην τροπολογία στον νόμο για τα πλαστικά μιας χρήσης, ξεκινάει η πιο σαθρή διαδικασία διαγωνισμού πώλησης στην ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας: 

Η εμβληματική μάχη της ΛΑΡΚΟ - Ούτε βήμα πίσω ο προοδευτικός και ηλεκτρονικός δημόσιος λόγος ήταν δίπλα στους συνεχείς αγώνες του σωματείου της εταιρείας, με απανωτά δημοδιεύματα που περιέγραφαν, εξηγούσαν και προειδοποιούσαν για την φριχτή κατάληξη: 

Με αντίτιμο 6 εκατομμύρια ευρώ η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings εξαγοράζει και επίσημα το συγκρότημα της ΛΑΡΚΟ αφού ανακηρύχθηκε προτιμητέος (όχι μειοδότης) επενδυτής και στην β΄φάση του διαγωνισμού για την μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της που διενεργήθηκε από τον ειδικό διαχειριστή. 

Στη σχετική ανακοίνωση διαβάζουμε: «Κατόπιν κοινοποίησης στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας της έκθεσης αξιολόγησης και κατακύρωσης της Β’ Φάσης του Δημόσιου Διεθνούς Ανοικτού Διαγωνισμού, και παρέλευσης της εκ του νόμου τασσόμενης προθεσμίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 8 (γ) του Ν. 4664/2020, η Β’ Φάση του Διαγωνισμού της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία 

«Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρία Λάρκο» υπό ειδική διαχείριση του άρθρου 21 του Ν. 4664/2020 (ΛΑΡΚΟ) κατακυρώνεται στην ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS, η οποία αναδεικνύεται ως Προτιμητέος Επενδυτής για τη μεταβίβαση των σχετικών περιουσιακών στοιχείων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: