Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

FAKE NEWS

 Ψάχνουν σήμερα και παγκοσμίως αντίδοτο έναντι της ελευθεριότητας και όχι της ελευθερίας, την δύσπεπτη έννοια της οποίας είναι δύσκολο ν’ αντιληφθούν οι λαοί. 

Ποια είναι αυτή; Πως η ελευθερία είναι απωθητική επειδή επιβάλλει την ευθύνη λόγου και έργων. 


 

 

Αν επομένως σας έχει τύχει να παρακολουθήσετε ανθρώπους υψιπετούς παιδείας θα έχετε διαπιστώσει τη διστακτικότητα εκφοράς των απόψεών τους. Συμβαίνει επειδή η αμφιβολία ριζώνει κατά κανόνα πλάι στη γνώση που αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς σήμερα. 

Παρ’ όλ’ αυτά σε ένα από τα πλέον περιούσια επιτεύγματά της, τα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης, οι ψευδείς πληροφορίες γίνονται ανάρπαστες. Mε τους επικοινωνιολόγους να καταδύονται αναποτελεσματικά στις αιτίες, επειδή δεν φορούν τη μάσκα οξυγόνου για να μην αποκοπούν της πραγματικότητας. Και οι αιτίες είναι δύο.. Πρώτη και κυρίαρχη, πως πλέον η ανώτατη εκπαίδευση, παράγει εξειδικευμένους αμόρφωτους. Και η δεύτερη στην οποία συνεισφέρει η πρώτη, είναι η απουσία χρόνου πολιτικής ή κοινωνικής διασταύρωσης της τερατολογίας. Επί παραδείγματι: 

Η NASA έχει κατασκευάσει μια αποικία παιδιών-σκλάβων στον Άρη! 

Οι φωτογραφίες που λήφθηκαν από έναν κινέζικο δορυφόρο αποκαλύπτουν μια εξωγήινη πόλη στο φεγγάρι! 

 Οι ερπετόμορφοι εξωγήινοι ελέγχουν την Αμερικανική Κυβέρνηση. 

Ο πετρελαιομένος κορμοράνος του Ιράκ που επιπλέον διέτετε χημικά.. 

Τι μπορεί να κάνει αυτές τις εξωφρενικές ιστορίες να καταλήξουν σε υψηλή δημοφιλία; Είναι εξαιρετικά απλό. 

Πέραν των όσων προηγήθηκαν οφείλεται και σε έναν ακόμη σατανικό παράγοντα που ωστόσο είναι άμεσα διασωλημένος με τους άλλους δύο. Την προηγηθείσα προπαγάνδα στην οποία ζυμώνονται οι λαοί κυρίως μέσα από τους προπαγανδιστικούς φούρνους του ότι: Όσο πιο τερατώδες είναι το ψέμα τόσο πιο εύπεπτα και πισευτά ενσωματώνεται από τους όχλους. 

Έχουν τόσο αυτοί αφομοιώσει τις διαστροφές των τερατολόγων σεναριογράφων με τα ανθρωπάρια του γράσου και της βαλβολίνης αντί αίματος στις φλέβες, που τις έχουν αποκαθηλώσει από τις σφαίρες της φαντασίας, για να τις φορέσουν κράνος σε άδεια κρανία. 

 Και τις υποδέχονται σαν έτοιμα από καιρό. 

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στη Nature Human Behavior μας παραπέμπει κατά τρόπο πειστικό σε έναν ακόμη λόγο. Την υπερπληροφόρηση. 

Η μία αφήγηση διαδέχεται την άλλη με καταιγιστικό ρυθμό όπως συμβαίνει με τις εικόνες στην πραγματική ζωή. Και κατά τας γραφάς του βιβλίου μου, Μέσα από τα Μέσα, επί της καθημερινής πανσπερμίας των χρωμάτων και των σχημάτων, ακινητοποιείται το βλέμμα από τα φρένα του νου, σε ότι αντανακλά τα εσωτερικά μας ενδιαφέροντα. 

Είναι επομένως φύση αδύνατον σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από σκουπίδια να ξεχωρίσετε το διαμάντι της αλήθειας,ιδία όταν αυτό δεν βρίσκεται στο πεδίο αναφοράς σας. Να γιατί οι αλήθειες δεν σκαρφαλώνουν στην κορυφή. 

Σβήνουν, χάνονται, σαν υδρατμοί πάνω σε τζάμι με την αλλαγή της θερμοκρασίας. 

Και εν κατακλείδι.. Συμβουλή προς τους «διαχειριστές» της αυτοσχέδιας διαδικτυακής δημοσιογραφίας. Όσο δύσκολο και επίπονο και αν είναι, μην υιοθετείτε τίποτα αν δεν το έχετε διασταυρώσει πολύπλευρα, ή προσκρούει με βιαιότητα στη λογική σας. Μηδέ καν το κείμενο αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: