Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

ΙΔΟΥ Η ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

 Στη βάση αυτών των διαστροφών σχολίαζε σκωπτικά πριν από 100 χρόνια και ο συγγραφέας Ανατόλ Φρανς, λέγοντας ότι στον καπιταλισμό «είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο. Απαγορεύεται το ίδιο, τόσο στους πλούσιους όσο και στους φτωχούς, να κοιμούνται κάτω από τις γέφυρες, να ζητιανεύουν και να κλέβουν ψωμί». 


 

 

Παρεξηγήθηκε χτες ο σαλτιμπάγκος του «ΣΚΑΪ», γιατί, «άκουσον άκουσον», στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη στέγη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε ότι ο σοσιαλισμός έλυσε το ζήτημα της κατοικίας για όλους πολλές δεκαετίες πριν.

 Κατέφυγε λοιπόν στις γνωστές αντικομμουνιστικές αηδίες και σε αμίμητα «επιχειρήματα», όπως ότι «και στις φυλακές έχουν εξασφαλισμένη στέγη». 

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι στον σοσιαλισμό δεν υπήρχαν ελευθερίες όπως αυτές που απολαμβάνουν σήμερα οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι κατασκευαστές, οι τράπεζες και τα «real estate» να μετατρέπουν σε εμπόρευμα τη γη και τη στέγη, αφήνοντας 750.000 σπίτια ανοίκιαστα στην αναζήτηση του μεγαλύτερου κέρδους, την ώρα που 7 στους 10 νέους μένουν μέχρι τα 35 με τους γονείς τους, άλλοι διακόπτουν τις σπουδές επειδή δεν έχουν για νοίκι, δεκάδες χιλιάδες ξεσπιτώνονται από τους πλειστηριασμούς και εκατομμύρια δίνουν το 50% του εισοδήματός τους για σπίτι. 

Ακριβώς γι' αυτό μπόρεσε ο σοσιαλισμός να εξασφαλίσει - και μάλιστα σε πολύ διαφορετικές και πιο δύσκολες συνθήκες - στέγη για όλους, αντί για κέρδη στους λίγους όπως κάνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. 

Η προοπτική να ξανασυμβεί αυτό τρομάζει τα «τσιουάουα» του σάπιου συστήματος, που παρουσιάζουν ως «σύγχρονο» τη σημερινή αθλιότητα και διαφημίζουν την «ελευθερία» που παρέχει ο καπιταλισμός στα λαϊκά στρώματα να μην έχουν «πού την κεφαλή κλίνη». 

Αυτές τις «ελευθερίες» σχολίαζε σκωπτικά πριν από 100 χρόνια και ο συγγραφέας Ανατόλ Φρανς, λέγοντας ότι στον καπιταλισμό «είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο. Απαγορεύεται το ίδιο, τόσο στους πλούσιους όσο και στους φτωχούς, να κοιμούνται κάτω από τις γέφυρες, να ζητιανεύουν και να κλέβουν ψωμί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: