Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

ΧΡΗΜΑ ΜΕ ΟΥΡΑ

 Το μουντιάλ, πέρα από κερδοφόρα μπίζνα για όλους τους εμπλεκόμενους, είναι κι ένα χρηματιστήριο, όπου παίκτες και προπονητές προσπαθούν να ανεβάσουν την αξία τους για μελλοντικές αγοραπωλησίες στη διεθνή ποδοσφαιρική αγορά. 


 

Διαβάζουμε για παράδειγμα ότι ο σταρ της εθνικής Γαλλίας Εμπαπέ, μετά τη θριαμβευτική πορεία που κατέγραψε στα στάδια του Κατάρ, οδηγώντας την ομάδα του στον τελικό, ανέβασε κατά 20 ολόκληρα εκατομμύρια την αξία του στο χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου και επέστρεψε στην πρώτη θέση του πίνακα, με 180 εκατ. ευρώ.

 Το ρεκόρ πάντως ανήκει στον Αργεντινό Φερνάντες, ο οποίος πήγε στο Μουντιάλ με το ταμπελάκι στην μπλούζα του να γράφει 5 εκατ. ευρώ και έφυγε ανατιμημένος κατά 1.000%, με αξία 55 εκατ. ευρώ. 

Μπορεί λοιπόν το λαοφιλέστερο όλων των αθλημάτων να προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις σε εκατομμύρια φιλάθλους μέσα κι έξω από τα γήπεδα, τις μεγαλύτερες όμως τις ζουν τα πολυεθνικά μεγαθήρια, που είτε ως ιδιοκτήτες, είτε ως σπόνσορες, κερδίζουν χρήμα, αγορές, ακόμα και γεωπολιτική επιρροή από τις επενδύσεις τους στα πόδια και στις δεξιότητες των υπεραθλητών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: