Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: ΣΗΨΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

 Οσοι νομίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Κ(υ)νοβούλιο συντίθεται από άμωμους και άσπιλους αγίους πλανώνται πλάνην οικτρά !!

 


Το Κατάρ-γκέιτ δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία και ούτε είναι σαφές γιατί «συγκλόνισε» τις παρθένες από τους συναδέλφους της Καϊλή που διατηρήθηκε η προφυλάκισή της.! 

Το ιστορικό των σκανδάλων (λιγότερο ή περισσότερο πρόσφατων), άλλωστε, δεν θα έπρεπε να έχει ξεχαστεί τόσο εύκολα. 

Το –όχι και τόσο μακρινό– 2011, ο Ρουμάνος Αντριάν Σεβερίν, αντιπρόεδρος της σοσιαλιστικής παράταξης, ο Σλοβένος Ζόραν Τάλερ, μέλος της ίδιας ομάδας και ο Αυστριακός Ερνστ Στράσερ, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πιάστηκαν στα «πράσα» να αποδέχονται χρηματισμό από δημοσιογράφους των Sunday Times, που υποδυόντουσαν τους λομπίστες, ώστε να υπερασπιστούν συγκεκριμένες νομοθετικές τροπολογίες. 

 Αλλά και πιο πρόσφατα, πριν μερικούς μήνες, το σκάνδαλο με τα Uber files είχε αναδείξει την χαρακτηριστική ευκολία με την οποία –επιχειρηματικά στη συγκεκριμένη περίπτωση– λόμπι βρήκαν πρόσβαση στα υψηλότερα θεσμικά κλιμάκια της ΕΕ. 

Με την υπόθεση να μην έχει ακόμα τελεσιδικήσει, υπενθυμίζεται ο ορυμαγδός καταγγελιών για την τότε επίτροπο ψηφιακής πολιτικής της ΕΕ, Νέλι Κρουζ, και τις άνω των εκατό συναντήσεις της UBER με δημόσιους αξιωματούχους, πολλοί εκ των οποίων εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

 Ήδη από το 2006, ακαδημαϊκοί και οργανώσεις είχαν σημάνει συναγερμό για την ολοένα και πιο αυξημένη παρουσία των λόμπι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όσο η ΕΕ απορροφούσε αρμοδιότητες από τα κράτη-μέλη και αποκτούσε ανώτερη νομοθετική και ελεγκτική εξουσία τόσο πιο ελκυστική γινόταν για τους λομπίστες. 

Η κατάσταση με τα χρόνια εκτροχιάστηκε. Υπό το πρόσχημα ότι η ευρωβουλή είναι υπεύθυνη για την χάραξη και ψήφιση νομοθετικών προτάσεων που θα λαμβάνουν υπόψιν τα ιδιόμορφα χαρακτηριστικά κάθε κράτους-μέλους, άρα απαιτεί τη μέγιστη δυνατή πρόσβαση σε πληροφορίες, οι λομπίστες κλήθηκαν να παρευρίσκονται και να συμμετάσχουν σε κάθε είδους επιτροπή του κοινοβουλίου με την αρμοδιότητα του «ειδικού». 

Πλέον, οι συνεδριάσεις, τα «γεύματα» και άλλες συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων των λόμπι και μελών του ευρωκοινοβουλίου βρίσκονται στην καθημερινή ατζέντα. Ενδεικτικά είναι τα όσα κατέγραψε το Transparency International EU αποκλειστικά για το έτος 2014-2015: 

7.084 συναντήσεις αξιωματούχων της Κομισιόν (όχι του ευρωκοινοβουλίου), 75% από αυτές με εκπροσώπους εταιρειών και της βιομηχανίας, τουλάχιστον 25.000 λομπίστες ασχολούνται αποκλειστικά με ζητήματα της ΕΕ, τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ δαπανήθηκαν για τέτοιες δραστηριότητες.

Είπατε κάτι που δεν άκουσα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: