Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ;

 Πάντα ο συνήθης ύποπτος: Οι λαοί Σε εικοσιέξη χρόνια προκαλεί ένας φτωχός την δια του άνθρακος κληματική καταστροφή που επιφέρει ένας πλούσιος σε μόνον ένα έτος !!

 


Ο αναγκαστικός εκτοπισμός αποτελεί μια από τις πιο καταστροφικές για τον άνθρωπο συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και δείχνει τις βαθιές ανισότητες στον κόσμο που ζούμε. Το προαναφερθέν δεν αποτελεί πομφόλυγα μιας ταξικής εμμονής, αλλά δήλωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι. 

H Autonomy, οργάνωση ερευνών για το κλίμα, βασιζόμενη σε δεδομένα εισοδήματος και αερίων μεταξύ 1998-2018 υποδεικνύει πως ένα άτομο χαμηλού εισοδήματος χρειάζεται 26 χρόνια για να παράξει ίση ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα με όση παράγει ένας πλούσιος σε ένα έτος! 

Ωστόσο, δε χρειάζεται να σταθούμε στις έρευνες οργανισμών όταν η Διακυβερνητική Επιτροπή για το κλίμα του ΟΗΕ επισημαίνει πως στην ΕΕ σχεδόν το 50% των συνολικών εκπομπών αερίων έγκειται στη βιομηχανία. Ίσως αυτό που σκιαγραφείται με τον συνδυασμό των παραπάνω αποκαλυπτικών στοιχείων να είναι ειρωνικό και συνάμα το πιο σοβαρό στοιχείο σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

Δεδομένα αστικών οργανισμών υπογραμμίζουν πως τίποτα δεν είναι πιο ταξικό και συνδεδεμένο με τον πυρήνα των καπιταλιστικών σχέσεων από ότι η κλιματική κρίση, η περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και ο τρόπος διαχείρισης τους. 

Ενώ τα κέρδη από τα εγκλήματα σε βάρος της φύσης τα χαίρονται οι κεφαλαιοκράτες, οι εργαζόμενοι/ες δέχονται το πλήθος των επιπτώσεων και χρεώνονται την ευθύνη της κλιματικής αλλαγής. 

Ενώ οι πλούσιες καπιταλιστικές χώρες ευθύνονται για τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις τις πληρώνουν οι φτωχές χώρες και τα λαϊκά στρώματα σε όλη τη γη. 

Ενώ πλασάρουν τους «πράσινους στόχους» ως μαγική λύση για την ανθρωπότητα, στην πραγματικότητα στήνουν το μεγάλο φαγοπότι και προσφέρουν απλόχερα ζεστό χρήμα στους ιδιώτες. Δεν είναι μόνο το εμπόριο δικαιωμάτων ρύπων αλλά και η απευθείας από το ταμείο ανάκαμψης χρηματοδότηση για έρευνα και καινοτομία με στόχο την «πράσινη» μετάβαση των επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: