Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ

 Του Αλέξανδρου Πιστοφίδη

 Λένε πως ο γνωστός Γάλλος ποιητής Πολ Βαλερί, είχε πει, ότι, «η ιστορία είναι η επιστήμη των πραγμάτων που δεν επαναλμβάνονται ποτέ». Μακάρι να μη διαψευστεί ποτέ, αν και το ποτέ είναι κάτι, που σε ότι τουλάχιστον αφορά σε ιστορικά γεγονότα θα πρέπει να λέγεται με απόλυτη φειδώ


 

 

«Σε επιστολή που εστάλη πρόσφατα στο Κογκρέσο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αξιολογήθηκε πως η πώληση των F-16 στην Τουρκία θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ΗΠΑ και θα ενίσχυε τη συνοχή του ΝΑΤΟ». 

Η παραπάνω είδηση καιθώς και η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, προς το Κογκρέσο, «να επισπεύσουμε τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία – Διαφορετικά θα στραφεί προς τη Ρωσία», θα πρέπει να πέρασε απαρατήρητη μόνο από όσους δε γνωρίζουν επακριβώς τι είχε συμβεί το 1922. 

Προς υπενθύμιση:

 Οταν ένα χρόνο μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων το 1917, όλες σχεδόν οι χώρες των λεγόμενων Συμμαχικών Δυνάμεων της Αντάντ του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, έστελναν εκαστρατευτικά σώματα κατά των μπολσεβίκων, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η μοναδική γειτονική χώρα της Ρωσίας, που κράτησε ουδέτερη στάση, ήταν η Τουρκία του Κεμάλ Ατατούρκ. 

Μετά την ολοκληρωτική ήττα των αντιμπολσεβικικών δυνάμεων και του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος της Εκστρατείας της Κριμαίας τον Απρίλη του 1919, φοβούμενοι οι «σύμμαχοί μας» Γάλλοι, ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ θα τα βρει με τον Λένιν, αίφνης, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Μικρά Ασία. 

Φεύγοντας, άφησαν όλο τον πολεμικό τους εξοπλισμό στον Κεμάλ Ατατούρκ. 

Το ίδιο έκαναν μετά από λίγο και οι άλλοι «σύμμαχοί μας» οι Αγγλοι, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, με τους ναύτες τους να παρακολουθούν αμέτοχοι έξω από το λιμάνι της Σμύρνης τους Ελληνες να «συνωστίζονται» πέφτοντας στη θάλασσα για να σωθούν. 

Τον Ιούνιο του 1919 το Α' Σώμα Στρατού, ταλαιπωρημένο από τους μακροχρόνιους βαλκανικούς πολέμους, και αποδεκατισμένο, αφού είχε στην Κριμαία 398 νεκρούς και 657 τραυματίες εγκατέλειψε την Οδησσό και προωθήθηκε στη Σμύρνη για να σταλεί «προς σφαγή» στο μέτωπο του Σαγγάριου. Τα υπόλοιπα είναι ήδη γνωστά. 

Ας ευχηθούμε να μην επαναληφθεί, ότι, «η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα», αν και μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν ενδίδουν στον Πούτιν, σε ότι αφορά στις απειλές του στο θέμα της ενέργειας, αλλά ανδίδουν εδώ και χρόνια στις απειλές του Ερντογάν, τον οποίο χρειάζονται πολύ περισσότερο. 

Υπάρχουν κάποιοι που χαίρονται για το γεγονός, ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός κλήθηκε να μιλήσει στο κονγκρέσσο. Στην πολιτική δε δίνεται τίποτα δίχως αντάλλαγμα, δυστυχώς.   

 Με εκτίμηση Αλέξανδροες Πιστοφίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: