«Οταν σκάσουν τα φουρνέλα, πρέπει να απομακρυνθούν από το σημείο εκείνο όλα τα ετοιμόρροπα - ασταθή πετρώματα (ξεσκάρωμα) για να συνεχιστεί η εργασία.
Η εταιρεία έχει εγκαταλείψει το μόνο σίγουρο, μηχανικό ξεσκάρωμα, με εξειδικευμένα μηχανήματα, που πλέον παρόπλισε και τους χειριστές, είτε τους απέλυσε είτε τους έβαλε σε πιο "παραγωγικά" μηχανήματα.
Αυτή η εργασία πλέον γίνεται μόνο χειρωνακτικά, όπως πριν από 50 χρόνια, με τεράστιους κινδύνους για το προσωπικό (...)
Η κάπνα (σ.σ. από την έκρηξη δυναμίτη) μακροπρόθεσμα θα σου αφήσει κατάλοιπα, αλλά αυτό που θα σε σκοτώσει ή θα σε τραυματίσει είναι η οροφή που θα πέσει.
Οταν δεν την εξασφαλίζεις, οι κίνδυνοι μεγαλώνουν (...) Δεν σώζεσαι, και μέσα σε μηχάνημα να είσαι, αν φύγει αυτό το κομμάτι της οροφής δεν τη γλιτώνεις (...)
Οταν δεν ξεσκαρώνεις και δεν βάζεις "ρομπόλ" (σ.σ. καρφιά οροφής, που χρησιμοποιούνται για τη στερέωσή της, για το βίδωμα σε πιο στέρεη βάση), όταν δηλαδή παρακάμπτεις κάποιες φάσεις της εργασίας, τότε λογικό κι επόμενο είναι να μη ρίχνεις δύο "πόστες" (σ.σ. τοποθέτηση δυναμίτη για επέκταση των στοών), αλλά να ρίχνεις πέντε ή έξι.
Τρυπάς, γεμίζεις, ρίχνεις (...) Αρα, συντομεύεις τον χρόνο της εξόρυξης και ταυτόχρονα ρίχνεις υπέρμετρα το κόστος».
Αυτές τις συγκλονιστικές μαρτυρίες εργαζομένων στα μεταλλεία κατέγραφαν κάποιοι δημοσιογράφοι στην άμφισσα τον δεκέμβρη του 15.. Για όσους προκλητικά διακινούν σήμερα ότι φταίει «η κακιά η ώρα» για το χτεσινό θανατηφόρο «ατύχημα», οι μαρτυρίες όσων έχουν δει τον χάρο με τα μάτια τους στον λαβύρινθο του βωξίτη είναι γροθιά στο στομάχι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου