Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ

 Πανηγυρίζουν (λες κι απευθύνονται σε ηλιθίους) τα εγχώρια πολιτικά και μιντιακά τσόλια που άρπαξαν για δεύτερη φορά οι Αμερικανοί από τον λαιμό την πολύπαθη Μεγαλόνησο!! Σε επαναληπτική ανάγνωση τη Ρωσία από την ανατολική μεσόγειο θέλουν ν αποκλείσουν. Στρατιωτικά και οικονομικά. Να το ξέρουν όμως: Όταν θα κηρυχθεί ο μπαμπάς πόλεμος εγώ και πολλοί άλλοι δεν στέλνω τους γιους μου να σηκώσουν όπλα κατά του Ρώσικου λαού..

 

 
Βήμα κλιμάκωσης στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία και την Κίνα, όπως αυτή απλώνεται και στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί η πλήρης άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο που ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο πλαίσιο υλοποίησης του περιβόητου «East Med Act» («Νόμου για την Εταιρική Σχέση Ενέργειας και Ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου»), που ψηφίστηκε τον Δεκέμβρη του 2019, με ζητούμενο την αναχαίτιση των «κακόβουλων επιρροών Ρωσίας και Κίνας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Η απόφαση - που βυθίζει την Κύπρο ακόμα περισσότερο στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό - πρόκειται να ανανεώνεται σε ετήσια βάση, αφού όπως προβλέπεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να ελέγχει κάθε χρόνο ότι η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση πρόσβασης ρωσικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση. 

Ακόμα, ότι συνεργάζεται για την «εφαρμογή μεταρρυθμίσεων» πάνω στους κανονισμούς για «την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοοικονομική ρυθμιστική εποπτεία», διατύπωση που «φωτογραφίζει» τα ρωσικά κεφάλαια.

Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί η μερική άρση του εμπάργκο το 2020, όπως και το «Μνημόνιο Συναντίληψης» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κύπρο για τη δημιουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης σε Θέματα Ασφάλειας (Cyprus Center for Land, Open-seas, and Port Security - CYCLOPS), ως κομματιού των ευρωατλαντικών υποδομών στην περιοχή, με τον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο να λέει ότι έθεσε την «ανησυχία των ΗΠΑ για τις δραστηριότητες ξεπλύματος χρήματος της Ρωσίας και τις τακτικές επισκέψεις πλοίων της εδώ», αλλά και να κλείνει το «μάτι» της συνεκμετάλλευσης προς την Τουρκία σημειώνοντας:

 «Οι αυξημένες στρατιωτικές εντάσεις δεν βοηθούν κανέναν παρά μόνο τους αντιπάλους μας, που θα ήθελαν να βλέπουν διαιρεμένη τη διατλαντική ενότητα. Η Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο έχει την ικανότητα να μας φέρει κοντά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: