Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΤΟΥ ΖΕΛΕΝΣΚΙ

Επί τη ευκαιρία της δημοσιοποίησης ενός ρεπορτάζ από τους News York Times μου δόθηκε η ευκαιρία να εποινωνήσω μαζί σας ξανά.. Κατά την φυλλάδα που αναπαρήγαγε υποτίθεται υποκλαπείσες συνομιλίες ρώσων μαχητών με τις οικογένειές τους, αποκαλούνταν ο Πούτιν ανόητος και ότι αυτοί δεν συμμετείχαν σώματι και καρδιά στον πόλεμο αυτό.. Και θα συμφωνούσα ίσως μαζί τους αν δεν επρόκειτο περί ενός ενημερωτικού και κυβερνητικού σκουπιδιού. Είναι η ίδια φυλλάδα που από κοινού με την Σικάγο Τρίμπυουν ανάρτησαν στην πρώτη σελίδα τους ένα κολοσσιαίο ψέμα. Πως ο ηγέτης της βόρειας Κορέας έριξε τον θείο του να τον κατακρεουργήσουν τα σκυλιά του. Η είδηση που έκανε τον γύρο του Κόσμου και που αναμεταδόθηκε και από τους εγχώριους μιντιακούς βάλτους, μαζεύτηκε την επομένη συνοδεία συγνώμης. Γιατι; Επειδή επρόκειτο για μια φάρσα ενός περιθωριακού σαρκαστικού περιοδικού της Ταϊβάν. Εκείνοι ζήτησαν συγνώμη από τους αναγνώστες τους οι δικοί μας το άφησαν με περάσει μέσα σε μια ένοχη σιωπή.. Τώρα διαβάστε την έκθεση ιδεών από το δημοσιογραφικό σκυλολόι και αξιολογείστε τις μαλακίες εσείς..

 


Ουκρανικές υπηρεσίες διέρευσαν ηχητικά από υποκλοπές κλήσεων Ρώσων στρατιωτών από το ουκρανικό μέτωπο. Τις υποκλοπές, στις οποίες καταγράφεται δυσαρέσκεια Ρώσων στρατιωτών στην απόφαση του Κρεμλίνου να εισβάλει στην Ουκρανία, καθώς και εγκλήματα πολέμου, φέρνουν στο φως της δημοσιότητας οι New York Times. 

Συγκεκριμένα, οι τηλεφωνικές κλήσεις πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο, στα αρχικά στάδια του πολεμου, από δεκάδες Ρώσους στρατιώτες που τότε βρίσκονταν στην πόλη Μπούτσα, έξω από το Κίεβο. 

Τις συνομιλίες αυτές, αφού τις υπέκλεψαν οι ουκρανικές υπηρεσίες, στη συνέχεια φαίνεται να τις έδωσαν στην αμερικανική εφημερίδα για να τις δημοσιοποιήσει. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, για αρκετές εβδομάδες, Ρώσοι στρατιώτες, χρησιμοποιώντας 22 κοινόχρηστα τηλέφωνα, έκαναν κλήσεις σε εκατοντάδες τηλεφωνικούς αριθμούς σπιτιών στη Ρωσία για να μιλήσουν με συζύγους, συγγενείς και φίλους, παρά τις ρητές διαταγές να μην το κάνουν, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ. 

 Σύμφωνα με τις υποκλοπές των ουκρανικών αρχών, στα πρώτα στάδια του πολέμου επικρατούσε σύγχυση στις τάξεις του ρωσικού στρατού, κάνοντας μάλιστα αναφορά για δολοφονίες αμάχων που μπορεί να αποτελούν και αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου. Σημειώνεται ότι οι New York Times, δημοσιεύουν μόνο τα ονόματα των στρατιωτών για λόγους προστασίας της ταυτότητάς τους. Σύγχυση από τις πρώτες εβδομάδες - 

«Πόλεμος βασισμένος σε ψευδή προσχήματα» Οι κλήσεις δείχνουν ότι, εντός εβδομάδων από την έναρξη της επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις υπέφεραν από μεγάλες απώλειες. Ήδη από τότε, είχε αρχίσει να γίνεται αντιληπτό ότι η κατάληψη του Κιέβου ήταν αδύνατη. Στρατιώτες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ρίχτηκαν στον πόλεμο χωρίς καμία προειδοποίηση, ενώ υπέστησαν μεγάλες απώλειες, καθώς η προσπάθειά τους να καταλάβουν το Κίεβο γινόταν όλο και λιγότερο εφικτή. 

Κάποιος κατήγγειλε ανοιχτά, τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως «ανόητο» επειδή διέταξε την εισβολή. Ενδεικτικά ένας στρατιώτης ονόματι Σεργκέι, μιλώντας στη μητέρα του είπε «Μαμά, αυτός ο πόλεμος είναι η πιο ανόητη απόφαση που πήρε ποτέ η κυβέρνησή μας, νομίζω». 

«Ο Πούτιν είναι ανόητος. 

Θέλει να πάρει το Κίεβο. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνουμε», είπε ο Aleksandr. Καθώς πλησίαζε ο Μάρτιος φάνηκε να αυξάνεται η απογοήτευση μεταξύ των στρατευμάτων. Μερικοί παραπονέθηκαν για τακτικές αποτυχίες που κόστιζαν ζωές, έλλειψη σιτηρεσίων και σκληρές χειμερινές συνθήκες. Κάποιοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σκέφτηκαν να λιποτακτήσουν, αλλά φοβήθηκαν ότι θα αντιμετωπίσουν πιθανή δίωξη από τις ρωσικές αρχές εάν το έκαναν. 

Πολλά τα φέρετρα

 Από τις υποκλοπές που επικαλούνται οι New York Times, παρατίθεται η αναφορά για μεγάλως απώλειες Ρώσων. Ο Σεργκέι είπε στη μητέρα του ότι μόνο 38 από μια ομάδα 400 αλεξιπτωτιστών είχαν επιζήσει. Άλλοι στρατιώτες ανέφεραν ότι έχασαν έως και το 60% του συντάγματος τους, ενώ τα αγαπημένα τους πρόσωπα πίσω στη Ρωσία προειδοποίησαν ότι «τα φέρετρα συνεχίζουν να φτάνουν». «Θάβουμε τον έναν άνθρωπο μετά τον άλλο, αυτό είναι ένας εφιάλτης», είπε ένας στρατιώτης μιλώντας σε έναν συνάδελφό του. 

Εκτελέστε ότι βλέπετε 

Σε άλλες συνομιλίες, αναφέρονται διαταγές που έλαβαν τα στρατεύματα από τους διοικητές στη Μπούτσα, για εκτέλεση αμάχων. Υπενθυμίζεται ο σάλος που είχε ξεσπάσει για τις σφαγές εκατοντάδων αμάχων στην εν λόγω περιοχή, για τις οποίες κατηγορήθηκαν οι Ρώσοι. 

Η Μόσχα παρόλα αυτά αρνείται τις κατηγορίες. 

Ο Aleksandr φέρεται να είπε σε συγγενή του ότι υπάρχουν «πτώματα στο δρόμο» στη Μπούτσα με «σκόρπια άκρα τριγύρω». «Δεν είναι δικοί μας [οι νεκροί], τσακίζουν τους αμάχους», είπε. 

«Μας είπαν ότι, εκεί που πάμε, υπάρχουν πολλοί πολίτες που κυκλοφορούν, και μας έδωσαν εντολή να σκοτώσουμε όλους όσους βλέπουμε», είπε ο Σεργκέι σε μια κλήση με την κοπέλα του. Στη μητέρα του ανέφερε ότι υπάρχει ένα «βουνό από πτώματα στο δάσος» ενώ σε μια κλήση προς τη φίλη του, ομολόγησε ότι είχε λάβει εντολή να εκτελέσει τρεις άνδρες που «περνούσαν μπροστά από την αποθήκη μας». 

«Τους κρατήσαμε, τους γδύσαμε και ελέγξαμε όλα τα ρούχα τους. Τότε έπρεπε να ληφθεί μια απόφαση αν θα τους αφήσουν να φύγουν. Αν τους αφήσουμε να φύγουν, θα μπορούσαν να προδώσουν τη θέση μας… 

Έτσι αποφασίστηκε να τους πυροβολήσουμε», είπε ο Σεργκέι. «Δεν υπάρχουν πουθενά φασίστες» Μερικά στρατεύματα αμφισβήτησαν το γεγονός ότι στις τάξεις του ουκρανικού στρατού υπάρχουν ακροδεξιά και νεοναζιστικά στοιχεία. «Μαμά, δεν έχουμε δει ούτε έναν φασίστα εδώ… 

Ο πόλεμος βασίζεται σε ψευδή προσχήματα», είπε ο Σεργκέι. «Κανείς δεν τον χρειαζόταν. Φτάσαμε εδώ και οι άνθρωποι ζούσαν κανονικές ζωές, όπως στη Ρωσία. Και τώρα πρέπει να ζουν σε υπόγεια». 

Τέλος, όπως αναφέρουν οι New York Times, το βασικότερο κίνητρο των Ρώσων στρατιωτών να συνεχίσουν να πολεμούν είναι το υψηλό ημερομίσθιο στα 53 δολ. που ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο ρωσικό μισθό. «Είμαι άρρωστος και κουρασμένος από αυτή τη σύμβαση. Από την άλλη, πού αλλού μπορώ να κερδίσω τέτοια χρήματα;» φέρεται να είπε ο Aleksandr στη σύντροφό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: