Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 Η Ρωσία επικυρώνει και πολιτικά τις κατακτήσεις της.. Το χυμένο αίμα από τους επαναστατημένους αυτονομιστές ζητάει την οριστική δικαίωσή του

 


Οι φιλορώσοι αυτονομιστές των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ θα διεξαγάγουν δημοψήφισμα για την ένωση με την Ρωσία από τις 23 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Νωρίτερα, η βουλή των αυτονομιστών είχε ψηφίσει νόμο σχετικό της οργάνωση του δημοψηφίσματος χωρίς να ορίζεται ημερομηνία της ψηφοφορίας. 

Την είδηση για το Λουγκάνσκ μετέδωσε το πρακτορείο TASS, ενώ στη συνέχεια, το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι το ίδιο ανακοίνωσαν και αξιωματούχοι από τους αυτονομιστές του Ντονέτσκ, για την ίδια περίοδο. 

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΛΔ του Λουγκάνσκ στην Μόσχα, Ροντιόν Μιρίσνικ δήλωσε ότι οι αρχές της ΛΔ του Λουγκάνσκ θα απευθύνουν επίσης έκκληση σε «αμερόληπτα ξένα κράτη», για να στείλουν παρατηρητές, δηλώνοντας και αυτός ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για το πώς θα ψηφίσουν οι συμπατριώτες του. 

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ολόκληρη την περιοχή του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία στις πρώτες φάσεις του πολέμου, αλλά ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χθες την ανακατάληψη χωριού εντός της περιφέρειας. 

Υπενθυμίζεται, ότι στις 21 Φεβρουαρίου, οι ηγέτες των ΛΔ του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ ζήτησαν από τη Ρωσία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία και την ίδια μέρα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τα σχετικά διατάγματα. 

Η ανεξαρτησία των δύο δημοκρατιών του Ντονμπάς αναγνωρίστηκε επίσης από τη Νότια Οσετία, την Αμπχαζία (σσ. Ν. Οσετία και Αμπχαζία έχουν κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία τους από την Γεωργία), τη Συρία και τη Βόρεια Κορέα. 

Ταυτόχρονα, το πρακτορείο Ria μετέδωσε ότι στις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές της Ζαπορίζια ενδεχομένως να διεξαχθεί τις προσεχείς ημέρες δημοψήφισμα για την ένωσή τους με την Ρωσία. 

Αξιωματούχοι διορισμένοι από την Μόσχα σε περιοχές της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις επιταχύνουν τις συντονισμένες προσπάθειες για την οργάνωση ψηφοφοριών για την ένωση με την Ρωσία. 

Το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει την προοπτική των ψηφοφοριών αυτών, ενώ μέχρι σήμερα δήλωνε ότι «είναι θέμα των διορισμένων από την Ρωσία τοπικών αξιωματούχων και των ανθρώπων που κατοικούν στις περιοχές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: